Journalist kallade politiker för nazistclown – frias i HD

12 januari, 2022

Högsta domstolen i Finland häver ärekräkningsdomen mot en journalist som kallat en politiker för rasist, nazist och nazistclown på Facebook. Det finska journalistförbundet välkomnar den friande domen.

Hösten 2016 kallade journalisten och författaren Johanna Vehkoo i ett inlägg på Facebook den dåvarande stadsfullmäktigeledamoten Junes Lokka för rasist, nazist och nazistclown. Enligt Vehkoo var det en reaktion på att Lokka i en Youtubevideo diskuterat planer på att störa den presentation som hon skulle hålla i en bokhandel i Uleåborg.

Lokka, som själv dömts för ärekränkning och hets mot folkgrupp, polisanmälde och i tingsrätten dömdes Vehkoo till 15 dagsböter för ärekränkning. Hon överklagade till hovrätten, som gick på tingsrättens linje, och till Högsta domstolen som nu friar henne. Det rapporterar Hufvudstadsbladet.

Högsta domstolen menar att kritik som riktar sig mot en persons förfarande inom bland annat politik, näringsliv eller konst inte utgör ärekränkning om kritiken inte klart överskrider det godtagbara. Domstolen väger också in Lokkas agerande i sitt beslut:

”Med beaktande av de nedsättande och fientliga ställningstaganden mot vissa människogrupper som Lokka framfört i offentligheten ansågs vid en helhetsbedömning av inlägget att de uttryck som använts i det inte tydligt överskridit det som kan anses som godtagbart”, skriver Högsta domstolen i domen.

Johanna Vehkoo har bland annat arbetat med att granska så kallade alternativmedier, och har avslöjat falska påståenden som sprids på nätet.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho välkomnar domen och säger till Hufvudstadsbladet att de lägre instanserna samt polis och åklagare borde ha sett till kontexten:

”Det handlar om en politiker som själv har använt kränkande och nedsättande språk och stört Vehkoo. Domen tvingar nu systemet att mer analytiskt se till sammanhang. Det är en viktig konsekvens av den”, säger Hanne Aho.

Johanna Vehkoo är nöjd med domslutet:

”Det här handlar inte enbart om min yttrandefrihet utan om vi kan tala om extremhögern och dess ideologi och politiska verksamhet utan rädsla för åtal. Hittills har det verkat som att man kanske inte kan det, men efter i dag så kan vi”, säger hon till HBL.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Viktor ons, 2022-01-12 22:55
Hat och hot. Inte bra. Eller hur var det nu det var?

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies