Kina ska kameraövervaka journalister under OS

1 december, 2021

Övervakningskameror med ansiktsigenkänning kommer att användas för att kartlägga journalister under vinter-OS i Kina i februari. Det avslöjar dokument som Reuters tagit del av.

Handlingarna som Reuters har fått tillgång till visar att säkerhetsansvariga i provinsen Henan har beställt ett övervakningssystem för att kartlägga journalister och internationella studenter inför OS i Kina i februari.

Systemet ska kunna skapa individuella filer om personer med hjälp av 3 000 kameror med ansiktsigenkänningsteknik, och är kopplat till flera andra nationella och regionala databaser. Det kinesiska teknikföretaget Neusoft fick kontraktet för att bygga övervakningssystemet i september, för en kostnad om cirka sju miljoner kronor.

Utländska journalister kommer att delas upp i tre kategorier: röd, gul och grön, beroende på vilken risk de anses utgöra. 2 000 poliser kommer att vara inblandade i övervakningen i Henanprovinsen, enligt Reuters.

Kinas förföljelse av journalister är väldokumenterad, men det här är första gången det blivit känt att kinesiska myndigheter bygger skräddarsydda säkerhetsprogram för att underlätta regimens repression, enligt experter som Reuters pratat med.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jesper C ons, 2021-12-01 17:55
Kina har länge haft hård koll på journalister. Men det här går till en sådan gräns att utländska medier kanske skulle överväga att inte bevaka alls. Eller var går gränsen?

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies