Amanda Lind (MP) FOTO: Tor Johnsson

”Lind växte in i rollen först med coronastöden”

25 november, 2021

Under onsdagen meddelade Miljöpartiet att de lämnar regeringen, vilket också betyder att Sveriges kulturminister Amanda Lind lämnar sin post.

Det blev en kortare tid än vad man hade kunnat tro för Amanda Lind på kulturministerposten och ansvaret för mediefrågor, men inte desto mindre händelserik efterom hon bland annat fick en hel pandemi att ta hand om. 

Aftonbladets biträdande redaktionschef Martin Schori menar att hon kanske inte fick någon drömstart, men han upplever det som att hon växte in i rollen under tid och att hon blidkat i alla fall några av hennes kritiker.

– Inte minst efter de stöd som infördes i samband med Corona. Hon har ju också varit engagerad i demokratifrågor som i högsta grad är tätt sammankopplade med vår bransch, säger Martin Schori.

Samtidigt, menar Schori, är hon "extremt mycket politiker". 

– Och som Karin Olsson noterade igår, skicklig på att prata utan att egentligen säga något. Av den anledningen har hon trots allt inte satt några djupare spår i mig, och kanske inte heller i branschen som helhet, fortsätter han.

I intervjun som Schori hänvisar till med SVT Nyheter, menar Expressens kulturchef Karin Olsson att Amanda Lind framför allt kommer att bli ihågkommen för pandemin. 

– Hon fick mycket kritik för senfärdiga besked och att åtgärder dröjde för länge. Men sen fick hon ju loss en hel del pengar och i vissa avseenden kan hon sägas ha räddat delar av kulturlivet. Så bilden är dubbel av hur hon hanterat corona, men det är utan tvivel en av de största utmaningar en kulturminister stått inför på decennier, säger hon till SVT.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies