Norska tv-journalister greps i Qatar

24 november, 2021

Två NRK-journalister greps och var frihetsberövade i över ett dygn i Qatar, rapporterar norska medier.

NRK-teamet var på plats i Qatar för att göra reportage inför herrfotbolls-VM 2022, rapporterar nrk.no. I söndags greps de och kvarhölls i 30 timmar. De har inte fått någon förklaring till gripandet.

De anlände till Qatar den 14 november och skulle dagen efter göra en intervju med en regimkritiker. Denne greps dock före intervjun, enligt Amnesty.

Svenska fotbollsjournalisten Olof Lundh reagerar starkt på händelsen.

– Jag hoppas verkligen att Fifa och andra aktörer reagerar och sätter press på Qatar, så här kan det inte gå till, säger Lundh till Fotbollskanalen.

Beslutet att tilldela Qatar fotbolls-VM 2022 har kritiserats från start, både på grund av människorättskränkningar i landet och situationen för migrantarbetare som bygger infrastrukturen till VM.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies