Så trakasserar regimen en belarusisk tidning

25 oktober, 2021

Förra veckan genomförde belarusisk polis räder mot tidningen Novy Chas redaktion och flera journalisters bostäder. Det var en i raden av trakasserier mot tidningen.

Anställda på den belarusiska politiska veckotidningen Novy Chas greps, förhördes och fick sina hem genomsökta av polis den 20 oktober. Polis genomförde också husrannsakan på redaktionen. Föregående dag hade polis genomfört en husrannsakan hos tidningens fotograf Dzmitry Dzmitryjeu, och enligt det tvångslikviderade belarusiska journalistförbundet BAJ ska hans dator ha tagits i beslag.

Novy Chas som grundades i Minsk 2007 är en av få oberoende tidningar i landet och har därför varit en måltavla för den belarusiska regimen under protesterna som pågått i landet sedan presidentvalet i augusti 2020.

Flera av tidningens fotografer har gripits när de bevakat demonstrationer. En av dem, Jana Trusila, har tillbringat totalt 28 dagar i fängelse. Fotografen Dzmitry Dzmitryjeu har under året gripits vid flera tillfällen och dömts till sammanlagt 25 dagars fängelse. Reportern Dzyanis Ivashyn greps i mars i år och sitter fortfarande fängslad, misstänkt för att ha stört en polisutredning. Det rapporterar bland andra Belsat.

I februari stoppade den statliga tidningsdistributionsmyndigheten Beldruk distributionen av Novy Chas till sina tidningskiosker, och därmed upphörde lösnummerförsäljningen.

I juni tog den belarusiska postmyndigheten bort Novy Chas från sin prenumerationskatalog med följden att tidningen fått lösa distributionen till prenumeranterna på egen hand. I augusti vägrade flera tryckerier att trycka tidningen.

Committee to Protect Journalists beskriver myndigheternas agerande mot tidningen och dess journalister som trakasserier i syfte att stoppa den fria pressen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies