David Lundmark

19 oktober, 2021 | Ikram Abdulkadir och Anna Rosling Rönnlund tilldelas Arbetets museums Dokumentärfotopris.

David Lundmark får 25 000 kronor för "sitt fantastiska sätt att skildra arbetsliv och sin förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Vi får inblick i hur det är att arbeta med kroppen och möter människor mitt i jobbet. Eller berörs av de vackra och stillsamma bilderna av arbetsplatser med en fruktansvärd kontext. David låter oss uppleva livsberättelser och människoöden som om vi vore på plats".
Ikram Abdulkadir får 25 000 kronor för "sina briljanta möten i vardagen. Med värme och känsla dokumenterar och förevigar Ikram samtiden, ofta med familj, vänner och systerskap i fokus. Vardagsliv och perspektiv som inte alltid syns i medierna tecknas i ett nästan magiskt ljus. Ikram är en fotograf med stor potential och hennes arbete en inspirationskälla för både nutida och kommande generationer fotografer".
Anna Rosling Rönnlund får 25 000 kronor för "sin lysande förmåga att visualisera data och statistik genom dokumentär fotografi. Som idégivare till projektet Dollar Street hjälper Anna oss att förstå vardagsliv runt om i världen och visar på ett pedagogiskt och nyskapande sätt hur människor lever utifrån inkomst. Dokumentära foton på vardagliga ting ger betraktaren en större förståelse för sig själv och sina medmänniskor i en global kontext. Anna inspirerar till hur det dokumentära fotografiet kan användas".

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies