Två ryska medier stämplas som utländska agenter

18 oktober, 2021

Ytterligare två mediebolag har stämplats som ”utländska agenter” av det ryska justitiedepartementet.

Repressionen mot oberoende medier fortsätter i Ryssland. I fredags meddelade justitiedepartementet att publikationerna Rosbalt och Republic lagts till listan över så kallade ”utländska agenter”. Det rapporterar bland andra Moscow Times.

Rosbalt är en populär nyhetssajt med redaktioner i Moskva och Sankt Petersburg. Republic är en premiumsajt som specialiserar sig på nyhetsanalyser.

Totalt finns nu nästan 90 personer, organisationer och företag på listan, varav 50 journalister eller medieföretag, bland dem tv-kanalen Dozjd, nyhetssajterna Meduza och Proekt. Grävsajten Vazjnye istorii och grävjournalisten Roman Anin som Journalisten intervjuade tidigare i höstas stämplades som utländska agenter i augusti.

Organisationer på listan måste markera att allt innehåll kommer från en ”utländsk agent”, vilket skrämmer bort annonsörer och källor och försvårar journalisters arbete.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies