Journalisthelg i Uppsala siktar brett

15 oktober, 2021

FOTO: Angelica Klang Sista helgen i oktober arrangerar Mälardalens frilansklubb en första Journalisthelg i Uppsala. Programmet riktar sig till både yrkesaktiva och en intresserad allmänhet.

Den 29-31 oktober arrangerar Mälardalens Frilansklubb i samarbete med Frilans Riks, Uppsala kommun samt Studiefrämjandet Uppsala/Västmanland en Journalisthelg i Uppsala. Det blir ett fysiskt arrangemang i Litteraturens hus på fredagen och digitala sändningar lördag och söndag.

– Vi hoppas att man ska vara med på allt, på plats på fredagen och att man tar med sig hörlurarna med när man går ut på lördags- eller söndagspromenaden, säger Therese Quennerstedt, kassör i Mälardalens frilansklubb och den som tillsammans med Monica Atterberg jobbat med arrangemanget.

På programmet finns tolv seminarier som spänner från rörlig bild till it-säkerhet, vetenskapsjournalistik och sociala mediers påverkan på journalistiken. Medieombudsmannen Caspar Opitz och tidigare SR-korrespondenten Hanna Sahlberg är två av föreläsarna.

Journalisthelgen har planerats sedan länge. Therese Quennerstedt menar att den svarar mot en efterfrågan på aktiviteter och lärorika seminarier från medlemmarna.

– Vi har försökt skapa ett trevligt event fullt med handfasta tips. Men vi sträcker även ut oss till allmänheten.

Får era medlemmar ut lika mycket av ett program som även ska fungera för en bred allmänhet?
– Det är en problematik vi fått ha med oss i tankarna och som alla föreläsare är medvetna om.

Förhoppningen är att Journalisthelgen ska bli ett årligt arrangemang. En ambition med den är också att dels rekrytera nya medlemmar, dels väcka intresse för journalistyrket.

Behövs det fler journalister?
– Det finns det många uppfattningar om. Vi ser ett ett behov av nya journalister, men också att nå ut till de som är journalister men inte är medlemmar hos oss, säger Therese Quennerstedt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies