”Vi ser redan nu de verkliga talibanerna”

13 september, 2021

Övergreppen mot journalister i Afghanistan tilltar. Reportrar utan gränser kräver att de ansvariga ställs inför rätta och att den talibanska regeringen håller sina löften om respekt för pressfriheten.

De senaste dagarna har våldet mot journalister i Afghanistan tilltagit, vilket bland annat Expressen rapporterat om.

Reportrar utan gränser (RSF) uppger att antalet incidenter som inrapporteras ökar varje dag, både i huvudstaden Kabul och i flera av provinshuvudstäderna.

– Det har inte gått en månad sedan de tog makten, men vi ser redan nu de verkliga talibanerna. Övergreppen tog ordentlig fart efter att den nya regeringen officiellt utnämnts, så frågan är vad som är kvar av de löften om respekt för pressfrihet och skydd av journalister som gjordes i samband med övertagandet 15 augusti? Om de verkligen menar allvar med dessa löften måste de ansvariga för de senaste dagarnas övergrepp ställas inför rätta, för att motverka ytterligare våld och trakasserier av journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies