”Det är mer en fördjupningspodd än en aktualitetspodd”

13 september, 2021

FOTO: Tor Johnsson Samtal med Johar Bendjelloul programleder nystartade Mellanösternpodden i P1. ”Det känns jäkligt kul. Det finns otroligt mycket kunskap om regionen inne på Ekot”, säger han.

Första avsnittet av Mellanösternpodden i P1 släpptes i fredags – och handlade om Usama Bin Laden och den globala jihadismen.

– Andra får bedöma om det blev bra, men vi var nöjda. Det känns jäkligt kul. Det finns otroligt mycket kunskap om regionen inne på Ekot, vi har förstås våra två duktiga Mellanösternkorrespondenter, men också medarbetare på Radio Sweden, säger Johar Bendjelloul.

Varför en podd om Mellanöstern?
– Det är en region som har enorm betydelse i världspolitiken.

Så frågan är kanske snarare varför först nu?
– Det är en bättre fråga. Jag vet att Cecilia Uddén har drivit detta, men jag återvände ganska nyligen till Sveriges Radio så jag vet inte hur diskussionerna har gått.

Många andra utrikespoddar fokuserar på aktuella händelser, till exempel den senaste veckans politiska nyheter. Men så har ni inte tänkt att Mellanösternpodden ska fungera?
– Nej, vi vill att podden ska ha längre hållbarhetstid. Man ska kunna lyssna på den i efterhand med behållning. Det är mer en fördjupningspodd än en aktualitetspodd.

Vad kommer ni att ta upp för ämnen?
– Nästa avsnitt kommer att handla om framtidens jihadister, men vi kommer att röra oss mellan många olika ämnen: fotboll, politik, mat, sex, språk ... vi ska prata om arabiskans fulaste ord till exempel. Sedan har våra medarbetare och korrespondenter egna berättelser som vi vill ha med.

Är det en permanent satsning?
– Det ska bli tio avsnitt, men vi hoppas på att det blir en braksuccé och den måste fortsätta på grund av publikkraven.
 

Fakta

Mellanösternpodden i P1

I Mellanösternpodden i P1 intervjuar Johar Bendjelloul Sveriges Radios experter på Mellanöstern. Bland gästerna finns utrikeskorrespondenterna Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström och medarbetare från de kurdiska, arabiska och persiska grupperna på Ekot. Podden släpps på söndagar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies