Kongresshuset i Borås, där 250 journalister samlas i helgen.

Gräv 2021 invigt i Borås

10 september, 2021

Gräv 2021 Gräv i Borås invigdes idag med internationella toppgrävare i ett samtal om motstånd, journalistmord och stämningsansökningar som ett sätt att tysta journalister.

Hur kan undersökande journalister stå emot de granskades moteld under och efter en granskning? Det var frågan vid Grävs officiella invigning efter lunch på fredagen.

– Vi möter många utmaningar idag. Det är genom att som här på Gräv möta kollegor och samarbeta som vi stärker vår motståndskraft, sade Föreningen grävande journalisters ordförande Fouad Youcefi.

Han gladde sig över att äntligen få möta kollegor, men påminde om att alla inte kunde vara på plats. Daphne Caruana Galizia, Peter R de Vries, Jan Kuciak och Jamal Khashoggi är några av de som mördats på senare år. Många andra, som Dawit Isaak, sitter fängslade.

– De betalade med sin frihet eller sina liv. Det är vårt jobb att fortsätta deras jobb, och att påminna om dem. Det är ett sätt för oss att utöva motstånd. Och när vi hotas i jobbet ska vi berätta om det, sade Fouad Youcefi.

Tre gäster med erfarenhet av kompakt motstånd var på plats. Reuters grävande reporter Catherine Belton var åren 2007-2013 Financial Times korrespondent i Moskva. Hon har skrivit den hyllade boken Putins krets, om Putins väg till envälde. Nu måste hon och förlaget hantera flera stämningar av Kremlnära personer, för bland annat förtal.

– Boken tog sju år att skriva, nu måste jag tyvärr jobba med att försvara den. Det kommer att bli en lång och kostsam process, sade hon.

Också den svenske ekonomigrävaren Per Agerman berättade om sina erfarenheter av att ha blivit förtalsanmäld efter en granskning, genom så kallad förtalsturism – han och de andra Realtidsjournalisterna stämdes i Storbritannien.

EU-kommissionen utreder, som Journalisten berättat, möjligheten att införa ett europeiskt skydd mot domstolsstämningar som används för att tysta eller avskräcka journalister från granskning, så kallade SLAPP ( Strategic Lawsuits Against Public Participation) .

– De juridiska hoten mot journalister blir allt vanligare, konstaterade Catherine Belton, och pekade på att anti-SLAPP-lagstiftning inte finns i Storbritannien.

Per Agerman menade att ett sätt för journalister att bjuda motstånd mot SLAPP är att göra ännu bättre research och granskningar. Och att lyfta problemet offentligt.

Den ukrainske grävaren Vladyslav Lavrov, som var på plats kort efter mordet på slovakiske Jan Kuciak och har grävt i mordet, pekade på att undersökande journalister måste bli bättre på att upptäcka och agera på om de blir förföljda.

– Att låta mörda en journalist är ett affärsbeslut. De som beställer morden vill inte bli avslöjade, därför övervakas journalisterna före dådet. Leta inte efter öppna hot, utan var vaksam på konstiga saker utanför ditt hem, märkliga reaktioner från människor, sådana saker, sade Vladyslav Lavrov.

Kongresshuset i Borås, där 250 journalister samlas i helgen. Foto: Tor Johnsson.

Maxtaket för Gräv i Borås är av pandemiskäl 250 deltagare, och varje plats har fyllts. Ytterligare 120 deltagare följer seminariet på distans.

Lördagens Guldspadegala livestreamas från klockan 19.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Gräv 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies