Danska medier bildar kartell mot Facebook och Google

29 juni, 2021

30 danska medieföretag går samman för att förhandla gemensamt med Google och Facebook om ersättningsavtal för rätten att använda medieinnehåll på plattformarna.

På fredag träffas 30 danska medieföretag för att bilda en gemensam förhandlingsorganisation som ska få igenom ersättningsavtal med Facebook och Google.

Bland medieföretagen i kartellen finns Danmarks Radio, TV2, Berlingske Media, JP Politikens Hus och flera lokala tidningar samt specialtidningar. Det enda större medieföretag som inte ingår är Egmont. Det rapporterar Financial Times.

Syftet är att förhindra att medieindustrin splittras i förhandlingarna, vilket skett i andra länder, bland annat i Frankrike.

Enligt EUs upphovsrättsdirektiv har medier rätt till ersättning när deras material används av andra aktörer.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies