Larmet: Iran ökar pressen på journalister

14 juni, 2021

I veckan går Iran till presidentval. Reportrar utan gränser (RSF) fördömer nu regimens upprepade censur och hot mot oberoende medier och journalister.

Den 18 juni är det val i Iran, där samtliga 13 deltagare som man kan rösta på är valda av landets högsta religiösa råd, som styrs av ledaren Ali Khamenei.

RSF rapporterar att regimen ökar trycket på landets oberoende medier inför valet. Regimen censurerar och hotar journalister, men också andra som publicerar sig på sociala medier.

Hittills har RSF räknat till minst 42 tillfällen när journalister har tagit emot kallelser från åklagarmyndigheten eller hot från tjänstemän vid underrättelsetjänsten.

"Med tanke på hoten mot journalister, censuren av tidningar, nyhetswebbar, och sociala medier, och allt våld mot kritiker, är det omöjligt att tala om en demokratisk valprocess", säger Reza Moini, vid RSFs Iran/Afghanistan desk.

En kommitté bestående av personer från säkerhetstjänsten bestämmer även vilka utländska journalister som får komma in i landet.

Enligt RSF har flera journalister som tidigare har rapporterar på ett sätt som regimen inte gillar, nekats visum den senaste tiden.

Iran rankas på plats 174 av 180 länder i RSFs pressfrihetsindex.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies