Nytt kollektivavtal för idéburna medier

11 juni, 2021

FOTO: Tor Johnsson Journalistförbundet har tecknat kollektivavtal med den nya arbetsgivarorganisationen Fremia, med medlemmar som Hyresgästföreningen och ETC. Även Frilansavtalet ska gälla.

Fremia har bildats genom en sammanslagning av KFO och Idea, och organiserar bland annat kooperativa och värderingsstyrda företag.

Journalistförbundet har nu tecknat avtal med Fremia.

– Avtalet vi har tecknat är en övergripande överenskommelse om att bolag som är medlemmar i Fremia och som har journalistisk verksamhet ska omfattas av Dagspressavtalet om inte annat överenskommes, förklarar Lars Nilsson, ombudsman på Journalistförbundet.

Flera bolag som organiseras av Fremia har dock avvikande avtal sedan tidigare, till exempel Mediehuset Grön Press.

Parterna är också överens om att villkoren i Frilansavtalet, som är tecknat mellan Medieföretagen och Journalistförbundet, också ska gälla mellan medlemmar i Fremia och frilansjournalister som är medlemmar i journalistförbundet.

Frilansavtalet reglerar främst leveransvillkor, samt slår fast att en frilansjournalist som haft ett stadigvarande uppdrag och får detta avbrutet har rätt till en viss betald uppsägningstid. Arvoden regleras däremot inte i Frilansavtalet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies