Privata säkerhetsbolag kartlade journalister

7 maj, 2021

Uppdrag granskning avslöjar att skogsbolaget SCA under industrikriget 2014-2015 anlitade privata säkerhetsbolag som bland annat övervakade journalister som träffade källor och uppgiftslämnare i konflikten.

SVT Uppdrag granskning granskar i en ny serie maktskiftet i svenska Handelsbanksfären.

– Det var ett dramatiskt skifte i ägandepositionerna  i den här sfären 2014-2015. Svenska Dagbladet har avslöjat bjudjakter och lyxflyg, som de vann Stora journalistpriset och Guldspaden för. Det vi gör i serien är att gå tillbaka och avslöja vilka metoder som användes av de båda sidorna i det här industrikriget, säger UGs reporter Axel Gordh Humlesjö, som på fredagseftermiddagen just lämnat sista programmet i serien.

UG avslöjar att skogsbolaget SCA med inflytande i Handelsbanken och Industrivärden anlitade ett privat säkerhetsföretag som spionerade på centrala individer i maktkampen.

– En av uppgifterna säkerhetsbolaget hade var att reda ut vem som läckte information inifrån möten. Det gjorde att flera journalister blev övervakade och kartlagda när de träffade källor och uppgiftslämnare.

– Det här är något jag bara tidigare hört talats om i Harvey Weinstein-affären. Det är verkligen första gången jag stöter på det i ett svenskt sammanhang. I Swedbankgranskningen hade vi misstankar om att en del ryska oligarker var intresserade av att spionera på oss. Det är ju en sak, ett av Sveriges största industribolag är något helt annat. Det är en ganska stor sak, säger Axel Gordh Humlesjö.

I programmet uttalar sig Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg om att övervakningen är allvarlig och demokratihotande.

– Det är ju inte brottsligt att efterforska källor för privata bolag, men som Aschberg säger är det djupt omoraliskt. Det är en sak att vara irriterad på journalister, en annan att anlita säkerhetsbolag som börjar kartlägga källor, då är man inne på en extremt farlig väg, säger Axel Gordh Humlesjö.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies