Så många skattemiljarder gav Panama Papers

8 april, 2021

Fem år efter att jätteläckan Panama Papers började rullas ut som journalistik har mer än 1,3 miljarder dollar återförts till statskassor världen över.

Det visar journalistkonsortiet ICIJs sammanställning.

ICIJ hade en central roll i arbetet med den historiskt stora läckan, där 400 journalister från ett hundratal medier fick tillgång till över elva miljoner dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.

I april 2016 började avslöjandena om hur högt uppsatta politiker, idrottsstjärnor och skådespelare världen över fått hjälp att placera pengar i skatteparadis. Panamadokumenten innehöll information om fler än 200 000 offshorebolag.

SVTs Uppdrag gransknings avslöjande ledde bland annat till att Islands statsminister avgick efter UGs intervju om hans kopplingar till skatteparadis.

Utredningarna som följt efter jättegrävet har lett till att 1,36 miljarder dollar återförts till statskassor världen över, skriver alltså ICIJ. Mest skattemedel har drivits in i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Frankrike.

I Sverige rör det sig om 19 miljoner dollar, 163 miljoner kronor, som återförts till staten enligt ICIJs siffror.

Ett halvår efter att Panamaläckan briserade drev svenska Skatteverket runt 200 utredningar om skattebrott som ett resultat av avslöjandena.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies