Hotas av talibanerna i Afghanistan – ska ändå utvisas

8 april, 2021

Reportrar utan gränser, Journalistförbundet och Svenska PEN vill att utvisningen av den afghanske journalisten Elyaas Ehsas stoppas. Om han skickas tillbaka till hemlandet väntar talibanerna. 

Elyaas Ehsas har bland annat arbetat för radio- och tv-sändaren Rah-e-Farda i Kabul som politisk reporter. Efter hot från talibanerna, sedan han vägrat samarbeta med dem, flydde han till Sverige. 

När han fick avslag på sin asylansökan i Sverige beslutade han sig för att fly igen – till Frankrike. Nu riskerar han bli tillbakaskickad till Sverige för utvisning till Afghanistan, där talibanerna väntar, skriver Tidningen Syre.

Förutom de svenska organisationerna Reportrar utan gränser, Journalistförbundet och Svenska PEN vädjar även Internationella Journalistfederationen (IFJ) och det franska journalistförbundet till franska myndigheter att inte skicka honom till Sverige.

Trots att Migrationsdomstolen inte bedömer att det finns skäl att ifrågasätta att Elyaas Ehsas har arbetat som journalist i sitt hemland anser den oeniga nämnden inte att Ehsas har skyddsskäl, skriver Reportrar utan gränser (RSF) på sin sajt.

”Vi anser att det finns en reell hotbild mot Elyaas Ehsas på grund av hans tidigare arbete som journalist. Vår bedömning är att talibanerna är lika benägna att hota Ehsas nu som för fem år sedan. Att han flydde till Europa stärker han status som förrädare i deras ögon”, skriver RSF, Journalistförbundet och Svenska PEN i ett gemensamt uttalande.

Den svenska organisationen Stöttepelaren som hjälper ensamkommande unga uppger för Journalisten att Elyaas Ehsas suttit i förvar hos myndigheter i Frankrike. Sedan dess har man släppt honom för att kunna göra ett covidtest, detta ska ha skett tidigare i veckan. 

Enligt RSF väntas han skickas tillbaka till Sverige nu i dagarna. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies