Kommission för fängslade svenskar dröjer

6 april, 2021

En kommission ska titta på regeringens arbete med att få fängslade svenskar utomalands fria. Fortfarande två månader senare har det arbetet inte kunnat starta. 

Riksdagen har sedan tidigare beslutat om en kommission som ska granska regeringens arbete med fängslade svenskar utomlands, däribland Dawit Isaak och Gui Minhai.

Nu rapporterar Sveriges Radio att efter drygt två månader har fortfarande inget hänt, vilket både Reportrar utan gränser (RSF) och moderaten Hans Wallmark är kritiska till.

– Man sade att den skulle vara klar första mars 2022, ju längre tid det går desto kortare tid får de att göra ett bra arbete, säger Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser, till SR.

Utrikesminister Ann Linde har tidigare uppgett att svårigheterna handlar om sekretess och att få till en kommission som inte hindrar arbetet med att få Gui Minhai och Dawit Isaak fria. Men tidsplanen ska hållas.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies