Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
11 mars, 2021
Coronakrisen En rapport från Institutet för mediestudier visar att utländska journalister i snitt ställde mer kritiska frågor om pandemin än de svenska. Först under försommaren tilltog granskningen av den svenska strategin.
I ett pressmeddelande skriver Institutet för Mediestudier att inledningsvis lade journalister mest kraft på att informera befolkningen om krisen och åtgärder. Granskningarna av den svenska strategin var inte speciellt många, även om kritiska röster hördes.
Rapporten visar även att den kritiska granskningen av den svenska strategin tilltog på försommaren sedan den ”politiska borgfreden brutits”, särskilt under hösten när den andra vågen nådde Sverige.
"På Folkhälsomyndighetens presskonferenser – som följdes av enormt många – ställde utländska journalister och journalister från lokala medier i snitt mer kritiska frågor än svenska. När alla frågor studeras är det vanligaste ordet: munskydd”, skriver de.
Flera redaktioner uppger att de ångrar att man inte använde presskonferenserna som scen för att genom kritiska frågor visa upp sin journalistik.
– Vi ser att den tunga granskningen av den avvikande svenska strategin dröjde. Kritiska röster hördes i medier redan tidigt men då mer i opinionsjournalistik och i enstaka intervjuer. Det fick därmed inte ett riktigt tungt genomslag, säger Marina Ghersetti, docent vid Göteborgs universitet som studerat mediebilden av en rad samhällskriser de senaste decennierna, i en kommentar.
– Kanske måste fokus ligga mer på att sprida information och rädda liv i inledningen av en allvarlig samhällskris? Men frågan är hur länge granskningen kan eller ska vänta, även i situationer när också den politiska oppositionen är tyst, fortsätter hon.
Den som syntes mest i rapporteringen var inte helt oväntat Anders Tegnell, mer än statsminister Stefan Löfven, både i Sverige och många andra länder.
Klockan 15.00 på torsdagseftermiddagen presenterar Institutet för mediestudier sin rapport Journalistik i coronans tid som handlar om medierapporteringen under coronapandemin 2020. Redan nu kan du ta del av hela rapporten.
FOTO: Jonas Eng
11 januari, 2022 |
Journalistförbundet stänger presskortsmottagningen i Stockholm på grund av smittoläget.
FOTO: Tor Johnsson
20 december, 2021 |
Nya statliga krisstöd förbereds av regeringen sedan pandemin tagit ny fart. Men det verkar som att frilansmarknaden står sig relativt bra denna gång. ”Glädjande nog verkar situationen vara hyfsad för en stor del frilansar. Färre än man kunde befara har drabbats riktigt hårt”, säger Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt.
3 december, 2021 | Det förändrade smittspridningsläget bakom SRs beslut.
FOTO: Tor Johnsson
21 oktober, 2021 |
Bonnier News och Bonnier News Local tog emot störst coronakrisstöd i mediebranschen: totalt 33 miljoner kronor.
FOTO: Tor Johnsson
29 september, 2021 |
I dag den 29 september hävs Folkhälsomyndighetens rekommendation att arbeta hemifrån, men det är inte alla medieföretag som vill se full bemanning inne på redaktionerna redan nu.
blir ny testchef på Vi Bilägare.
blir ny redaktionschef på Vi Bilägare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 1 kommentar på sidan.