FOTO: Tor Johnsson

76 miljoner i presstöd till nyhetstidningar

26 februari, 2021

Mediestödsnämnden har beslutat om ytterligare 76 miljoner i driftsstöd till 75 stycken nyhetstidningar. Det står också klart att Feministiskt Perspektiv inte får driftsstöd för 2021, eftersom upplagan inte nådde upp till 1 500 prenumeranter.

Tillsammans med de 581 miljoner som redan fördelats uppgår driftsstödet för 2021 till totalt 657 miljoner till 75 tidningar, skriver Myndigheten för press, radio och tv på sin sajt

Driftsstöden beslutas i flera steg, och Journalisten har tidigare berättat att de flesta tidningarna fick sina beslut redan i december.

2020 fördelades 618 miljoner, vilket betyder att driftsstödet för 2021 hittills är 39 miljoner högre än förra året.

Nämnden har också beslutat om ett återkrav om drygt 2 miljoner kronor från Tempus Press AB i driftsstöd för 2020 för tidningen Tempus. Detta eftersom Tempus upplaga inte nått upp till 1 500 prenumeranter. De har också återkallat sin ansökan om driftsstöd för 2021.

– Det är viktigt att pengar endast går till dem som har rätt till stöd och att om det uppdagas att någon fått stöd efter att ha lämnat oriktiga uppgifter så har vi som princip att kräva utbetalt stöd åter, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på myndigheten i en kommentar. 

Mediestödsnämnden avslog också en begäran om ändring på redaktionsstödet för Nya Dagbladet.

Bakgrunden är att en ansökan om redaktionsstöd avslogs den 2 december 2020, eftersom bolaget Ideal Vision AB inte hade ett behov av ekonomiskt stöd för utgivningen av tidningen då det redaktionella innehållet i stor utsträckning tas fram av ideella resurser.

Sedan 2011 har Feministiskt Perspektiv fått driftsstöd men det tar alltså stopp för 2021. Upplagan nådde inte upp till 1 500 prenumeranter, ett grundkrav för att få driftsstöd.

Enligt en artikel på Feministiskt Perspektiv missade man med 12 prenumeranter i snitt under 2020.

En konsekvens av det uteblivna stödet blir att de redan nästa vecka ställer om till endagarsutgivning.

”Feministiskt perspektiv har kämpat med byte av prenumerationsregister sedan våren 2019, vilket gav återverkningar in på 2020 och försvårat både nyförsäljning, fakturering av löpande prenumerationer och rapportering. Under hösten var registret åter i ordning, vilket gjorde det möjligt att starta försäljning och fakturering igen, men det var i senaste laget”, skriver de bland annat. 

Nu undersöker Feministiskt perspektiv möjligheten att göra en ny driftstödsansökan som veckotidning så fort regelverket medger.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies