Nyheter tillbaka på Facebook i Australien

24 februari, 2021

Facebook öppnar återigen för artiklar och nyhetssajter från Australien efter att regeringen gått med på vissa ändringar i den nya medialagen. 

Facebook och Australiens regering har förhandlat fram ett nytt avtal som reglerar techjättens rätt att dela mediebolagens artiklar. 

Det innebär bland annat att australiensiska nyhetssajter återigen är tillbaka på Facebook, efter att ha blockerats i några dagar. 

CNBC skriver att premiärministern Scott Morrison och hans regering gått med på några sista minuter-ändringar till den lag som förväntas röstas igenom inom i landet inom kort. 

Bland annat ger man techjättarna och mediebolagen två månader på sig att komma överens om avtal innan den nya medielagen kan tillämpas, och myndigheterna kliver in och bestämmer prissättningen. 

Utvecklingen i Australien har lett till att trycket ökar på Facebook och Google om att börja betala för innehåll på fler håll i världen. 

Journalisten har i en rad artiklar rapporterat om den kamp som Facebook och Google fört mot den så kallade News Media Bargaining Code i landet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies