Spanjorer demonstrerar för yttrandefrihet

23 februari, 2021

FOTO: Tor Johnsson Protesterna i spanska Barcelona har nu pågått sju dagar i rad. De utlöstes när rapparen Pablo Hasél greps av polis för att inte ha inställt sig flör att tjäna av sitt fängelsestraff.

Pablo Hasél dömdes 2018 för glorifiering av terrorism och förolämpning av kungahuset, baserat på vad han skrivit på Twitter och i låttexter. I förra veckan greps han av polis efter att tidsfristen för att inställa sig till fängelsestraffet på nio månader gått ut.

I Spanien utlöste det omfattande protester. I Barcelona demonstrerar man för sjunde dagen i rad, protester finns även i Madrid och andra storstäder.

Kulturnyheterna skriver att gripandet visserligen var den utlösande faktorn för oroligheterna, men att protesterna enligt många demonstranter handlar om missnöje med styret i Madrid, om yttrandefrihet och om Kataloniens självständighet.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har inte gjort något specifikt uttalande kring Hasél eftersom han inte är journalist, men har principiella synpunkter kring yttrandefrihetsaspekten:

– Det finns mycket som han kan ha gjort sig skyldig till, men att straffa honom för att förödmjuka statliga institutioner är fel, menar Erik Halkjaer, ordförande för Reportar utan gränser i Sverige.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies