Journalistförbundet skrotar olycksfallsförsäkringen

23 februari, 2021

Journalistförbundets olycksfallsförsäkring som ingår i medlemskapet upphör den 1 april. Förbundet bedömer att försäkringen är för dålig, men vill också spara pengar. Samtidigt förbättras inkomstförsäkringen.

I medlemskapet i Journalistförbundet ingår två försäkringar: olycksfallsförsäkringen och inkomstförsäkringen. Förbundet har gjort en översyn av båda försäkringarna och nu beslutat att skrota olycksfallsförsäkringen helt. Från och med den 1 april omfattas inga medlemmar längre av försäkringen.

– Olycksfallsförsäkringen som vi har haft har helt enkelt varit för dålig och medlemmar som trott att de haft ett bättre skydd har blivit besvikna, säger Eva-Maria Kollberg, kanslichef på Journalistförbundet.

Den som utnyttjat Journalistförbundets olycksfallsförsäkring hos Bliwa har som mest fått ut fem prisbasbelopp, vilket för 2021 motsvarar 238 000 kronor.

– Det är en för liten ersättning om man varit med om en olycka som lett till inkomstbortfall på grund av invalidisering.

Journalistförbundet har i stället förhandlat fram en frivillig olycksfallsförsäkring för medlemmar. För att teckna den försäkringen måste man själv ta kontakt med Bliwa.

– Medlemmar kan teckna den frivilliga olycksfallsförsäkringen hos Bliwa till en lägre premiekostnad än motsvarande olycksfallsförsäkringar som finns ute på marknaden, så den är förmånlig, säger Eva-Maria Kollberg.

Medlemmar har kunnat teckna en tilläggsförsäkring till olycksfallsförsäkringen för att höja ersättningen till 20 prisbasbelopp, och den kvarstår. Bliwa skickar i dagarna ut information om förändringarna i försäkringen.

Olycksfallsförsäkringen har kostat 12,50 kronor per månad och medlem, totalt cirka 1,5 miljoner kronor per år för förbundet.

Borde inte medlemsavgiften sänkas med 12,50 per månad?
– Det kan man tycka, men det här är också ett sätt att spara pengar för förbundet. Medlemsavgiften bestäms sedan av kongressen i oktober.

Journalistförbundet skrotar en av sina två medlemsförsäkringar, betyder inte detta att det blir mindre förmånligt att vara med i förbundet?
– Förmånen var inte så förmånlig, tyvärr. Den nya frivilliga olycksfallsförsäkringen är mycket bättre, och eftersom medlemmar får teckna den till ett lågt pris tycker jag inte man kan säga att det har blivit mindre förmånligt att vara medlem.

Samtidigt sker det också förändringar i den andra medlemsförsäkringen: inkomstförsäkringen vid arbetslöshet. Antalet ersättningsdagar höjs från 100 till 120, från och med den 1 april.

– Det är en stor förbättring, det är en månad till. Orsaken till att vi kunnat göra den förändringen är att taket i a-kassan höjdes förra året och då har mindre ersättning behövt betalas ut till arbetslösa. Det har blivit ett överskott i inkomstförsäkringen och därför kan ersättningsdagarna utökas, samtidigt som vi fått ner premien som vi betalar till Bliwa från 65 till 60 kronor i månaden per medlem, säger Eva-Maria Kollberg.
 

Fakta

Olycksfallsförsäkringen

Bliwas olycksfallsförsäkring som kan ge ersättning om max fem prisbasbelopp om man råkar ut för ett olycksfall som leder till invaliditet eller medför kostnader och som ingår i medlemskapet i Journalistförbundet upphör den 31 mars 2021. De medlemmar som vill ha en ny olycksfallsförsäkring eller utökad olycksfallsförsäkring måste teckna den på egen hand.

Den nya frivilliga olycksfallsförsäkring som Journalistförbundet förhandlat fram med Bliwa har ett tak på antingen 20 prisbasbelopp eller 40 prisbasbelopp och kostar 40 eller 78 kronor i månaden för medlemmar.
 

Inkomstförsäkringen

Arbetslöshetsersättningen från a-kassan kan ge upp till 80 procent av månadslönen, med ett tak på 33 000 kronor (taket är tillfälligt höjd under coronakrisen och fram till den 31 december 2022).

Genom Journalistförbundets inkomstförsäkring höjs taket från 33 000 kronor till 60 000 kronor i månaden i 100 ersättningsdagar. Från och med den 1 april höjs ersättningsdagarna till 120.

Genom en tilläggsförsäkring kan man få utfyllnad i ytterligare 120 ersättningsdagar. För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste man ansöka hos Bliwa. Ersättning utgår inte om man sagt upp sig själv.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies