Journalistutbildningen tillbaka i Kalix

22 januari, 2021

2016 lades journalistutbildningen på Kalix Folkhögskola ned. Nu återupplivas den, som distansutbildning.

Den tvååriga utbildningen på Kalix Folkhögskola har satts på ”paus” i omgångar på grund av få sökande. Men 2016 lades i praktiken utbildningen ned. Nu har skolan tänkt om och i höst startar utbildningen igen, uppger Kalix Folkhögskola i ett pressmeddelande. Fem veckor av utbildningen sker på plats, resten på distans.

– Vi vet att geografin har varit en faktor som har påverkat oss negativt. Att utbildningen till största del kan utföras på distans öppnar upp för de som vill gå utbildningen, men inte vill eller kan flytta upp till Kalix. Det har vi sett som någonting väldigt positivt i våra andra distansutbildningar, säger André Samuelsson, kursansvarig lärare, i en kommentar.

– Allt fler utbildningsanordnare lägger ner journalistutbildningar i landet och det skrämmer oss. Vi anser att vi som folkbildare har ett samhällsansvar att verka för demokratins fortlevnad och när passar det inte bättre än det år då demokratin i Sverige fyller 100 år. Vi tror att utbildningen ligger helt rätt i tid, säger Ida Nordlund, skolchef Kalix folkhögskola.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert välkomnar beskedet.

– Det är väldigt välkommet att det finns en journalistutbildning i Kalix igen. Det är viktigt för demokratin och mångfalden att det finns journalistutbildningar i hela landet och både på folkhögskola och universitet, säger Ulrika Hyllert.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies