FOTO: Urban Andersson

Svante Lidén är död

21 januari, 2021

Aftonbladets medarbetare Svante Lidén har avlidit i covid-19.

Svante Lidén växte upp i Söderhamn och inledde sin karriär på Söderhamns-Kuriren. Han var bosatt i Uppsala sedan 1977 och anställd på Aftonbladet från 1989 fram till pensionen 2019.

Han fortsatte att medverka i tidningen fram till att han insjuknade i covid-19 i slutet av december.

Han var bland annat kolumnist på Aftonbladets lokala Uppsalasajt och skrev jubileumstexten på Aftonbladets 190-årsdag den 6 december 2020.

”Aftonbladet har sorg. Fruktansvärt ledsamt och orättvist”, skriver Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén på Twitter.

I en intervju i Journalisten i samband med avtackningen på Aftonbladet inför pensionen i juni 2019 sade Svante Lidén:

”Vårt yrke är det bästa som finns, var man än jobbar. Det är ett enormt privilegium att möta människor och få ställa frågor de inte har någon som helst anledning att svara på. Att få bejaka sin nyfikenhet och sitt barnasinne. 

Att ha en djävulsk nyfikenhet: vad finns det bakom kullen, bakom dina intetsägande svar, är nödvändigt. Och det måste vara glädje. Utan glädje i den här branschen är vi döda.”

Svante Lidén blev 68 år.

Läs gärna kollegan Urban Anderssons text här

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies