Kinas ambassadör Gui Congyou under en intervju med Journalisten (arkiv). FOTO: Tor Johnsson

Så försöker Kina tysta Jojje Olsson

13 januari, 2021

Kinakännaren och journalisten Jojje Olsson publicerar mejl som han fått av den kinesiska ambassaden. Han menar att det är försök att tysta hans kritik av regimen.

Journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson berättar om förtäckta hot och publicerar mejl som han menar avslöjar regimens ömma punkter, i en text på Expressen Kultur.

Det handlar om mejl som kommit från Kinas ambassad dagen efter att Expressen publicerat hans text om olämpligheten att låta landet arrangera OS 2022.

”Det var inte första gången som jag försökte svartmåla Kina i svenska medier. Jag borde ta av mig mina av fördomar färgade glasögon, och göra något för att förbättra vänskapen mellan Sverige och Kina, snarare än att överanvända hjärnan i syfte att smutsa ner Kina och störa förståelsen mellan våra båda folk”, skriver han.

Journalisten har tidigare berättat om Patrik Oksanens kartläggning av 67 yttranden på den kinesiska ambassadens hemsida där enskilda personer eller medier pekas ut.

Jojje Olsson menar att Kinas försök att tysta svenska medier verkar vara något vi får leva med, eftersom den politiska viljan att göra något åt saken inte finns.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies