Hackerattack mot Ritzau hade ekonomiska motiv

1 december, 2020

Inget tyder på att förra veckans omfattande hackerattack mot danska nyhetsbyrån Ritzau var politiskt motiverad, rapporterar DN.

Förra tisdagen utsattes danska Ritzau för en sofistikerad hackerattack, där angriparna tog kontrollen över runt 35 av 140 servrar.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Ritzaus administrativa chef Lars Vesterløkke att attacken kunde ha stoppat arbetet under flera månaders tid om hackarna lyckats kontrollera samtliga servrar.

Ingenting tyder enligt Vesterløkke på ett politiskt motiv, utan hackarna krävde en lösensumma för att återlämna servarna – något Ritzau inte betalade.

”Det har varit en fruktansvärd vecka. Allt stängdes ned. Stora delar av veckan har vi inte kunnat använda de redaktionella systemen eller våra mejladresser och inte heller kunnat leverera flera ordinarie tjänster till våra kunder”, säger Lars Vesterløkke till DN.

Det har inte gått att spåra varifrån attacken genomfördes.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies