JK vill ta Nordfrontdom till HD

1 december, 2020

Justitiekanslern överklagar hovrättens dom mot den tidigare utgivaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront till Högsta domstolen.

För ett år sedan dömdes Nordfrontutgivaren i tingsrätten till fyra månaders fängelse bland annat för publiceringen av terroristen i Christchurchs film från attacken.

Mannen överklagade till hovrätten, som i sin dom ansåg att det var försvarligt att publicera filmen, eftersom syftet varit nyhetsförmedlande, skriver Dagens Juridik.

Eftersom publiceringen var försvarlig frikände hovrätten mannen från yttrandefrihetsbrottet olaga våldsskildring, men i samma mål dömdes han för hets mot folkgrupp. JK vill nu att HD ska ta upp fallet. JK yrkar att mannen ska dömas även för olaga våldsskildring till ett längre fängelsestraff än det tingsrätten dömde ut, skriver Dagens Juridik.

JK menar att frågan om hur försvarlighetsbedömningen ska göras vid olaga våldsskildring har ett prejudikatintresse.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies