Franska journalister greps vid demonstration

20 november, 2020

Flera journalister greps i Paris när de bevakade en demonstration mot ett omdebatterat förslag till ny säkerhetslag, rapporterar franska medier.

I tisdags började franska nationalförsamlingen debattera regeringens förslag till ny säkerhetslag. En paragraf i lagförslaget vill kriminalisera spridningen i ”illasinnat” syfte av foton och rörliga bilder av franska poliser.

Den som publicerar bilder som gör att det går att identifiera enskilda poliser ska kunna dömas till ett års fängelse och böter på 45 000 euro, enligt förslaget. Det här har väckt oro för inskränkningar i pressfriheten, rapporterar Le Figaro. Regeringspartiet LREMs gruppledare i nationalförsamlingen Christophe Castaner har dock försäkrat att respekten för de grundläggande fri- och rättigheterna är ”total”.

I tisdags kväll hölls en manifestation i centrala Paris mot lagförslaget. Flera journalister som var på plats för att bevaka demonstrationen greps på plats, rapporterar flera medier.

Libération rapporterar att inrikesministern Gérald Darmanin efter gripandena uttalat att journalister som vill bevaka demonstrationer hädanefter måste ackreditera sig i förväg hos lokala myndigheter – ett uttalande som väckt kritik. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies