SVT-klubbens kritik mot ledningen

26 oktober, 2020

UPPDATERAD. Journalistklubben vid SVT menar att det behövs ett större mod inom företaget kring vilka som tillåts växa som profiler och vilka program som görs. 

Under den senaste tiden har såväl Sveriges Radio som SVT fått utstå kritik från egna medarbetare, bland annat gällande diskriminering.

I ett upprop på SR riktas hård kritik mot framför allt Sveriges Radios publicistik och för att mångfaldskompetens saknas på redaktionerna. Vilket ledde till ett öppet bråk med ledningen.

VD Cilla benkö har hela tiden sagt att man lyssnat och att man fortsätter att lyssna och arbeta med frågorna.

Så sent som i helgen publicerade Expressen också ett reportage där ett stort antal nuvarande och tidigare medarbetare inom public service-bolagen ger sina vittnesmål inifrån företaget. 

Bland annat menar SVT-programledaren Pia Herrera att SVT inte uppfyller sitt uppdrag att skildra hela landet. 

”När sammansättningen ser ut som den gör bär alla samma glasögon. Det resulterar i att tonalitet, ämnesval och vinklar blir likriktade och inte ifrågasätts”, säger hon till Expressen. Efter 13 år på företaget har hon fortfarande inte fast jobb och har förlikat sig med att heller aldrig få det.

Journalistklubben vid SVT hade sitt höstmöte förra veckan, som samlade 35 förtroendevalda. Också där kretsade diskussionen kring vikten av mångfald både i programutbud och bland anställda.   

I ett öppet brev skriver de att SVT säger sig ha en ambition att spegla hela Sverige, men de ser ett utbud som ofta riktar sig till medelklass i storstäderna.

”Vi anser att vi ofta är sämre än våra konkurrerande kanaler när det gäller att skildra fler verkligheter. Vi vet att språk, kultur och andra typer av erfarenheter bidrar till ett rikare SVT. Vi vill se ett större mod gällande vilka som tillåts växa som profiler och vilka programidéer som får grönt ljus”, anser de.

I en kommentar till Journalisten uppger programdirektören Eva Beckman och mediedirektören Jan Helin att de är eniga kring att SVT:s utbud ska spegla hela Sverige, och kring synen på medarbetarnas erfarenheter och kompetenser "som centrala" för hur man speglar Sverige i SVT.

”Vi är också eniga om att vi i dag inte är så bra som vi skulle vilja vara”, skriver de i ett mejl. 

”Därför handlar bärande delar av vår nyligen beslutade strategi till exempel om hur vi utvecklar journalistik som ger fler perspektiv och värnar saklighet och hur vi breddar kunskaper och erfarenheter för att bli mer relevanta”, fortsätter de.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lena A mån, 2020-10-26 19:07
Visst, alla vill ha stimulerande, utvecklande, välbetalda och trygga arbeten. Men det är ofta konkurrens om dessa. Och public service konkurrerar ut andra journalistjobb. Varför prenumerera på en tidning när SvT har textnyheter. Varför försöka starta och försörja sig på en fristående journalistiskt intressant podd när Sveriges Radio med sina ekonomiskt starka muskler gör en massa poddar. Hur ska detta fortsätta? Kommer public service bli större och större och andra aktörer mindre och mindre? Ett bra sätt få mångfald är att icke SvT-anställda journalister inte försvinner i konkurrensen från SvT.
Inlagt av D tis, 2020-10-27 18:01
Jag trodde journalisternas jobb var att informera oss som publik, i SVT:s fall en väldigt bred sådan, inte att representera vissa grupper i samhället. Representeras gör man av exempelvis ett fackförbund, lobbyister eller andra intressegrupper. Det är också förvånande att nu lära sig att journalister är så empatistörda att de måste ha exakt samma bakgrund och upplevd verklighet som dem de intervjuar för att vara trovärdiga.
Inlagt av Benny B ons, 2020-10-28 10:33
Public service är på tok för ängsliga och styrs hela tiden av att de till 100 % måste vara politiskt korrekta. Det finns enstaka journalister som vågar stå upp för det de tror på. Redaktionen för Uppdrag Granskning är dett sådant exempel. När det gäller nyhetssändningar har jag valt bort SVT helt och hållet numera. Deras urval av nyheter ter sig alltför ofta synnerligen märkliga. När det finns allvarlig händelser som borde få ta mycket plats väljer SVT Nyheter att rapporetar om invasiva växter. De lokala nyheterna skryter man gärna om men de trampas på hela tiden. Nu har man inte ens en sen sändning på fredagar längre. Programmen leds ofta av personer i Stockholm istället för någon från de lokala redaktionerna. Man flyttar sändningar i tablån gång på gång. När publiken vant sig vid en tid är det dags för en ny flytt. Nu senast ab de sena sändningarna måndag-torsdag. De är för mycket laborerande och experimenterande. Dags att byta ut några personer i den allra högsta ledningen kanske?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies