Östra Småland återuppstår – fackordförande blir chefredaktör

23 oktober, 2020

Gota Media lade ner Östra Småland för ett år sedan. Nu återuppstår tidningen digitalt med Anders Jönsson som ansvarig utgivare. Han var tidigare ordförande i journalistklubben på Östra Småland. ”Jag blir mer och mer övertygad om att det här kommer att fungera”, säger han.

När Gota Media beslutade att lägga ned Östra Småland och Nyheterna i november förra året och 14 journalister sades upp gick utgivningsbeviset för tidningen tillbaka till de gamla ägarna, Östra Småland Intressenter AB, som består av bland andra arbetarkommunerna och LO-facken i Kalmar län. De har nu beslutat att starta tidningen igen. Den 3 november kommer första numret ut, som etidning, under namnet Hela Östra Småland.

– Tankarna kom nog ganska snabbt efter nedläggningsbeslutet, men sedan sköts allt upp på grund av corona, berättar Anders Jönsson, tillträdande ansvarig utgivare för Hela Östra Småland.

Tidningen kommer att ha en självständig nyhetsredaktion och oberoende socialdemokratiska röster på ledarsidan. Man har bland annat rekryterat Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt och revydrottningen Anna Rydell som krönikörer.

Redaktionen lägger störst fokus på etidningen som kommer ut en gång i veckan, men man kommer också att ha lokal nyhetsbevakning på sajten.

Gota Media som ägde Östra Småland och Nyheterna mellan 2011 och 2019 motiverade nedläggningsbeslutet förra året med att tidningen haft en svag position på annonsmarknaden. Det kommer inte att vara ett problem denna gång – Hela Östra Småland struntar i annonserna.

– Jag tror att det är helt unikt i Sverige, att en dagstidning bara ska bygga på läsarintäkter. Vi har budgeterat noll kronor i annonsintäkter, säger Anders Jönsson.

Just nu är det bara han som är anställd på tidningen, men om allt går väl kommer man att börja anställa journalister.

– Det kan inte vara omöjligt att driva en tidning som Östra Småland. Jag och mina gamla kollegor har under året träffat på många människor som uttryckt stor sorg över att Östra Småland inte längre finns. För varje dag som går blir jag mer och mer övertygad om att det här kommer att fungera.

Anders Jönsson var ordförande i journalistklubben på Östra Småland/Nyheterna när tidningen lades ned. När Journalisten intervjuade honom för ett år sedan, under Journalistförbundets avtalskonferens på Djurönäset i december, hade han precis blivit uppsagd och chocken hade inte lagt sig.

Du var den sista klubbordföranden på Östra Småland, nu är du den första chefredaktören på Hela Östra Småland. Hur känns det?
– Haha. Ja, först kändes det som att jag var på väg att gå över till Den mörka sidan – jag är ju van att sitta på andra sidan bordet. Men så är det ju inte riktigt. Det känns riktigt roligt och spännande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies