Sida ger extrastöd till journalistik under pandemin

23 oktober, 2020

Det svenska stödet till yttrandefrihet utökas med åtta miljoner kronor under coronapandemin.

Sida har beslutat om nya pengar till yttrandefrihet under pandemin. Pengarna, ungefär åtta miljoner kronor, ska gå via Unesco till bland annat skydd och utbildning av journalister, stöd till faktagranskning och påverkansarbete.

Sida konstaterade i en rapport till regeringen förra veckan att den statliga repressionen mot oberoende medier i många av Sidas samarbetsländer ökat, exempelvis har 90 regeringar infört undantagstillstånd med påföljande diskriminering och kränkningar samt inskränkt mediefrihet och rätt till information.

Stödet kommer bland annat att gå till Libanons Media Recovery Fund, ett projekt för att stärka publicister i Rwanda, ett projekt för att stärka kvinnor och satiriker inom medier i Mellanöstern samt en regional konsultation i Sydostasien kring säkerhet för journalister och straffrihet för brott mot pressfriheten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies