Stark kritik mot ny visselblåsarlag

19 oktober, 2020

Utredningen om hur EUs visselblåsardirektiv ska implementeras i svensk rätt innebär innebär att det svenska visselblåsarskyddet monteras ned på flera punkter, larmar Journalistförbundet.

I fredags gick remisstiden ut för den statliga utredningen ”Ökad trygghet för visselblåsare”, som föreslår att dagens visselblåsarlag ersätts av en ny lag i enlighet med EUs visselblåsardirektiv.

Journalistförbundet, som varit remissinstans, riktar skarp kritik mot flera av utredningsförslagen. 

Allvarligast ur pressfrihetssynpunkt anser förbundet är förslaget att artikel 15, det vill säga rätten att offentliggöra uppgifter, ska implementeras.

I dagens visselblåsarlag räcker det med att en visselblåsaren slagit larm internt utan att det vidtas åtgärder för att personen ska få vända sig till journalister. I det nya förslaget kommer det att krävas att visselblåsaren slår larm både internt och externt, eller bara externt, utan att det vidtas åtgärder, för att personen ska få vända sig till medier.

Förbundet menar också att meddelarskyddet riskeras med det nya lagförslaget, samt att anställdas visselblåsarskydd försämras kraftigt, samt har ytterligare invändningar. Här går det att läsa förbundets hela remissvar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies