Jonas Sjöstedt talar utanför Kinas ambassad. FOTO: Helena Giertta

Starka tal under manifestationen

16 oktober, 2020

Gui Minhai Ett 25-tal personer samlades idag utanför Kinas ambassad för en stödmanifestation vigd åt Gui Minhai. Bland annat avslöjade vänsterpartiets partiledare att han blivit utskälld av Kinas ambassadör under en hel timme på sitt kontor. 

Det är nu fem år sedan Gui Minhai tillfångatogs av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand.

Tidigare har Journalisten också rapporterat om det tioåriga fängelsestraff som en domstol dömde honom till i februari, en dom som mött kraftig kritik av länder och organisationer.

Bland talarna vid den corona-anpassade manifestationen utanför ambassaden fanns Jonas Sjöstedt (V) som berättade att han blivit utskälld i en timme av Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. Detta efter att Jonas Sjöstedt hade gett sitt stöd åt Gui Minhai vid ett annat tillfälle. 

Sjöstedt tog också upp den rapport som utreder vilka svenska medier och journalister som oftast får utstå angrepp från kinesiska myndigheter. Där finns bland annat stödmanifestationens initiativtagare Kurdo Baksi med.

En annan av talarna, Robert Aschberg, valde att läsa en av Minhais dikter medan Dagens Nyheters Björn Wiman i sitt tal om yttrandefriheten berättade om en utställning i Frankrike som Kina hade lyckats stoppa.

Expressens Karin Olsson gick på samma spår och berättade hur en tavla på Riche togs ner för att Kina inte tyckte om den.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Gui Minhai

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies