Erik Halkjaer, RSF. FOTO: Tor Johnsson

”Tre år av straffrihet för mordet är alldeles för lång tid”

16 oktober, 2020

Det är tre år sedan mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta, ingen har ännu ställts inför rätta. Reportrar utan gränser varnar samtidigt för att möjligheterna för kollegorna i landet att sköta sina jobb blir allt sämre. 

Journalisten har i en rad artiklar berättat om mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta.

Det är idag tre år sedan mordet och Reportrar utan gränser (RSF Sverige) är djupt kritiska till att varken de som beordrade eller utförde mordet har ställts inför rätta.

Samtidigt begränsas maltesiska journalisters möjligheter att utföra sina arbeten allt mer, varnar de för.  

– Tre år av straffrihet för mordet på Daphne Caruana Galizia är alldeles för lång tid. Flera av de rekommendationer som Reportrar utan gränser lämnade i en rapport för ett år sedan har fortfarande inte genomförts av Maltas regering. Att tillåta den här typen av straffrihet inom EU öppnar tyvärr dörren för liknande attacker mot journalister. Det måste till en tydlig signal för att detta inte ska hända igen, i EU eller någon annanstans, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

När RSF besökte Malta i juli i år vittnade flera journalister om de tuffa villkor som de oberoende medierna har. Den nya regeringen visar liten vilja att komma tillrätta med flera av de orsaker som ligger till grund för att mordet aldrig blivit utrett ordentligt, uppger RSF.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies