De fördömer åtalen efter Estonia-dokumentären

14 oktober, 2020

Två av personerna bakom den nya dokumentären om Estonia står åtalade för att brutit mot gravfriden. Nu går bland annat det svenska, finska, danska, norska och estniska journalistförbunden – tillsammans med Europeiska journalistfederationen EFJ – ihop och fördömer detta.

”Att Sverige åtalar journalister för att ha samlat in information som är av stort allmänintresse strider mot både svensk och internationell lag”, skriver de bland annat.

Det är journalisten Henrik Evertsson, som Journalisten intervjuade inför premiären, och ROV-operatören Linus Andersson som står åtalade.

Även om domstolen skulle komma fram till att Estonialagen begränsar anskaffarfriheten finns det i svensk grundlag ett allmänt skydd för yttrandefriheten, skriver de sju journalistorganisationerna vidare.

”En fällande dom i fallet med Estonia-dokumentären skulle innebära en inskränkning av yttrande- och informationsfriheten enligt konventionen, vilket skulle vara förödande för den undersökande journalistiken i de nordiska länderna”, fortsätter de.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Per Björkman lör, 2020-10-17 09:43
Det är bara svensk lag som förbjuder dykningar till vraket (men inte skyfflandet av tonvis med sten och betong på "graven"). Estland har inte infört något dykförbud. Det internationella gravfridsavtalet, som gäller på platsen, förbjuder inte dykningar utan endast att plocka upp kroppar och föremål. Evertsson och Andersson befann sig på en tyskflaggad båt (Tyskland har inte skrivit under gravfridsavtalet). De följde reglerna i gravfridsavtalet. Åklagaren Helene Gestrin borde naturligtvis lägga ner åtalet. Det är pinsamt för Sverige som rättsstat. Menar Sverige verkligen att svensk lag gäller över internationell rätt? Per Björkman advokat

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies