UNESCO larmar om fler attacker mot journalister

16 september, 2020

Fler och fler journalister som bevakar demonstrationer runt om i världen råkar ut för attacker, visar en ny rapport från UNESCO.

En ny rapport från UNESCO beskrivs en allt tuffare verklighet för journalister som bevakar demonstrationer under 2020.

Det handlar om poliser eller säkerhetsstyrkor som attackerar journalisterna, eller försvårar för pressfriheten på andra sätt.

UNESCO-rapporten visar bland annat att år 2015 så drabbades journalister som bevakade 15 olika demonstrationer världen över av olika hinder från poliser och säkerhetsstyrkor.

2019 hade den siffran mer än dubblerats, till 32.

”Rapporten indikerar att en ny tröskel har överskridits, där hotet mot press- och yttrandefriheten ökar. En utveckling som pågår i alla delar av världen, även Europa”, skriver European federation of journalists (EFJ) om uppgifterna i rapporten.

Minst tio journalister har dödats medan de bevakat protester de senaste fem åren. Det journalister vanligtvis råkar ut för är saker som övervakning, trakasserier, våld, skjutna med dödlig eller icke-dödlig ammunition, kvarhållning, bortförande och sabotage av utrustning.  

På bara ett år har EFJ dokumenterat över 200 fall av journalister som har blivit skadade, hotade eller hindrade från att göra sitt jobb av poliser eller andra.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies