FOTO: Tomas Ohlsson

”Public service behöver grundlagsskydd”

24 juni, 2020

Svensk public service är under politisk attack och dess oberoende behöver grundlagsskyddas. Det anser Reportrar utan gränser (RSF) som i en ny rapport jämför utvecklingen i Sverige med den i Ungern och i Polen.

På onsdagsmorgonen släppte svenska Reportrar utan gränser (RSF – Reporters sans frontières) en ny rapport om hoten mot public service. Rapporten är framtagen av journalisten Sigrid Melchior och tecknar en bild av ett oberoende under stark press från politiskt håll, vilket lett till att journalisterna får utstå allt mer hot och hat.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke varnar i rapporten för politisk styrning av innehållet i SVT, SR och UR:

”Blir det skarpt läge så finns det i regelverket som styr public service oanade möjligheter att gå in och styra och ställa vad som ska sändas ut”, säger Nils Funcke i rapporten.

– Om vi blickar ut i Europa ser vi public service-medier som hotas av bristande finansiering och allt större politisk kontroll. Ungern och Polen är några skrämmande exempel. Vi måste värna fri, oberoende journalistik i Sverige. Därför bör vi grundlagsskydda oberoendet säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser i en kommentar.

I juni 2018 tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté som bland annat ska utreda om public service ska grundlagsskyddas. Uppdraget ska redovisas senast den 26 augusti 2020.

Läs mer om de politiska attackerna på public service i Journalistens granskning Lobbyarbetet bakom angreppen på public service.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av MiaPia ons, 2020-06-24 16:20
Nä, jag vill inte betala mer ”public service-avgift”. Jag vill att det läggs ner, det hela är ett gammalmodigt system och förstör dessutom för alla i branschen som INTE arbetar inom just public service.
Inlagt av Fredrik Svensson tis, 2020-08-11 18:37
Det finns en politisk majoritet för att reformera PS. Detta har initierats av både skattefinansieringen och den bristande professionalism, som uttrycks i bla politisk aktivism. Det är förståeligt att journalister är ovilliga att både banta verksamheten och höja kvalitetskraven. Därav kraven att grundlagsskydda verksamheten, så att man kan fortsätta som alltid. Dock en farlig väg att gå. Är man fortsatt ovillig att se problemen och motsätter sig reformering, slutar det troligen med total nedläggning.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies