Alma Talent säljs – Thomas Peterssohn blir vd och delägare

23 juni, 2020

Alma Talent säljer hela sin svenska tidskriftsverksamhet där bland annat Ny Teknik ingår till ett nystartat bolag där Thomas Peterssohn är partner och vd. ”Vi vill satsa på förnyelse och innovation”, säger Thomas Peterssohn. Bland journalisterna finns stora förväntningar. ”De flesta tycker att det känns positivt”, säger Karin Nilsson, journalistklubben.

Finska Alma Media säljer alla aktier i det svenska tidskriftsförlaget Alma Talent till det nystartade bolaget New Technology Media Group AB. I köpet ingår titlarna Ny Teknik, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Personal & ledarskap och Teknikhistoria samt all personal, totalt cirka 30 anställda.

Köpesumman är hemlig men Alma Media bokför en försäljningsförlust på 2,7 miljoner euro.

New Technology Media Group skapades enbart för att förvärva aktierna i Alma Talent och är så nytt att det ännu inte har registrerats hos Bolagsverket. Bolaget ägs av Thomas Peterssohn, Christer Björkin samt en tredje person som ännu inte offentliggjort sitt engagemang på grund av att han sitter i en annan ägargrupp som först ska informeras.

Den tredje ”hemliga” ägaren är tänkt som styrelseordförande i mediebolaget. Thomas Peterssohn och Christer Björklin som tillsammans äger mer än hälften av aktierna i ägarbolaget kommer också att vara operativa chefer i mediebolaget.

Christer Björkin har tidigare varit vd för Talentum Sweden, som Alma Talent tidigare hette, samt för Affärsvärlden, som Alma Talent sålde till Börsplus tidigare i år. Thomas Peterssohn var chefredaktör för Affärsvärlden i början av 00-talet och har sedan dess varit vd för TT (2006-2011) samt Mittmedia (2011-2016).

– Det är en riktigt spännande utmaning. Vi är en annan typ av ägare än vad Alma Talent har varit. Vi är entreprenöriella och kommer att vara närvarande och arbeta operativt i verksamheten, säger Thomas Peterssohn till Journalisten.

– Det är ett litet förlag med ett trettiotal anställda, så vi kommer inte att arbeta med synergier, utan med småskalighet, innovation och snabbfotade beslut.

Så medarbetarna får räkna med förnyelse?
– Ja, men först ska vi träffa alla medarbetare och få deras bild. Det är otroligt viktigt att vi har engagerade och positiva medarbetare när vi förnyar verksamheten. Jag uppfattar det som att medarbetarna har levt i ett vakuum där den gamla ägaren har sålt av titlar och dragit ner.

Vad vill ni förnya?
– Jag har jobbat med digitalisering sedan jag började i mediebranschen och det kommer jag att fortsätta med. För framtiden måste man bygga en digital affär med annonsintäkter, läsarintäkter och kringtjänster. Ny Teknik har påbörjat det arbetet, och det vi vill göra är att accelerera de digitala läsarintäkterna. Den här typen av medier som riktar sig till en professionell målgrupp har goda förutsättningar att bygga en hållbar digital affärsmodell.

Kommer papperstidningarna att försvinna?
– Inte under överskådlig framtid. Man måste vårda den gamla affären samtidigt som man bygger en digital framtid – men vi ser ju detta som ett digitalt case, där man vid sidan av också kan tjäna pengar på försäljning av till exempel utbildning.

Kommer journalistiken att behöva förändras?
– Ja, det skulle jag säga. De senaste fem åren har journalistiken tagit ledarpositionen i medieutvecklingen genom satsningen på digitala läsarintäkter. Klickjournalistiken har blivit konverterande journalistik som bygger lojala läsarvanor. Där ligger tidskriftsbranschen efter, säger Thomas Peterssohn.

Efter att affären blev offentlig på måndagseftermiddagen besökte Thomas Peterssohn och Christer Björkin Alma Talent och presenterade sig för personalen.

– Mitt intryck är att de flesta tycker att det känns positivt. Det är många som ser fram emot detta, säger Karin Nilsson, förhandlare i journalistklubben på Alma Talent.

– De nya ägarna känns entusiastiska och nyfikna. De vill träffa alla och prata om hur vi jobbar idag. Det finns positiva förväntningar, bland annat eftersom det har varit svårt att ha en ägare som inte är i Sverige. Nu får vi en vd som vill vara i verksamheten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies