Källskyddsmiss när UNT lanserade ny sajt

22 juni, 2020

Den som lämnar nyhetstips till Upsala Nya Tidning är garanterad anonymitet, men på grund av en miss vid lanseringen av tidningens nya sajt framstod det som att tipsares personuppgifter kan lämnas ut till myndigheter. Efter att Journalisten tagit kontakt ändras texten.

I maj lanserade NTM-koncernens tidningar sina nya sajter. På Upsala Nya Tidning ledde ett misstag till tvetydig information om källskyddet hamnade i sajtens uppmaning till att lämna nyhetstips.

Av texten framgår dels att UNT ”garanterar din anonymitet om du så önskar”, dels att tipsarens personuppgifter sparas och kan för användas för information om UNTs produkter och tjänster, samt att personuppgifterna kan komma att lämnas ut ”om UNT är tvingat till detta enligt lag eller myndighetsbeslut”. Inga andra tidningar i NTM har några liknande formuleringar rörande personuppgifter, utan utlovar endast garanterad anonymitet.

Så här såg texten om personuppgifter ut i UNTs uppmaning att inkomma med nyhetstips. Texten är nu borttagen.

”Jag har också blivit uppmärksammad på detta, måste vara en bom vid lanseringen av nya sajten. UNT skulle naturligtvis aldrig lämna ut källskyddade uppgifter. Vet inte hur det har hamnat där, men vi jobbar för att ändra det”, skriver UNTs publisher Kalle Sandhammar i ett mejl till Journalisten på måndagsförmiddagen.

En halvtimme senare har texten ändrats på UNTs sajt och hela stycket om personuppgifter är struket.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies