Permanent mediestöd om 200 miljoner kronor införs

3 april, 2020

Coronakrisen Medierna får permanent årligt stöd om 200 miljoner kronor, och returpappersförordningen skrotas, meddelade kulturminister Amanda Lind på en presskonferens på fredagen.

Under en presskonferens på fredagseftermiddagen presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) ett krisstöd till mediebranschen. Stödet är en överenskommelse mellan regeringen och Liberalerna och Centerpartiet.

Stödet innebär ett permanent årligt extra stöd om 200 miljoner kronor. Under 2020 kommer pengarna att fördelas dels som ett extra distributionsstöd om 150 miljoner kronor, 50 miljoner i tre månader, och kommer att omfatta även gratistidningarna, dels ett stöd till de så kallade vita fläckarna, om 50 miljoner kronor. Högsta summa för vita fläckarna-stödet blir två miljoner kronor, i stället för som tidigare en miljon kronor.

Dessutom kommer årets presstödspengar att kunna betalas ut i förskott.

Ytterligare en förändring är att kravet på att en tidning ska ha 55 procent eget material för att få del av driftstödet slopas.

Den aviserade returpappersförordningen som befarades leda till höga kostnader för tidskrifts- och tidningsbranscherna nästa år skrotas, eftersom den inte är hållbar för branschen, enligt Amanda Lind. Regeringen kommer att återkomma med ett nytt förslag.

Dessutom ändras reklamreglerna för tv vilket gör det möjligt med längre annonsavbrott.

– Alla branscher påverkas på ett eller annat sätt i den här situationen. Medan näringslivet i stort kämpar med minskad efterfrågan är efterfrågan på nyheter större än någonsin, i hela landet. Tack vare mediernas rapportering kan människor i hela landet dag för dag, timme för timme, följa vad som händer. Det är helt avgörande i den tid vi befinner oss i, sade Amanda Lind.

– Den professionella journalistiken är helt central för att demokratin ska kunna fungera på ett bra sätt, och det blir inte minst viktigt så här i en kris.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Pia lör, 2020-04-04 10:03
Mer pengar till Bonniers och Schibstedts... är det det som är fri journalistik?
Coronakrisen

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies