Födelsedagstårta för Dawit Isaak

22 oktober, 2019

FOTO: Privat Dawit Isaak På söndag arrangerar tidningen Journalisten och Kurdo Baksi ett födelsedagsprogram för journalisten Dawit Isaak som har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Han fyller 55 år.

Journalisten, poeten och den svenske medborgaren Dawit Isaak från Lerum har suttit i över arton år i fängelse i Eritrea för att ha använt sig av sin yttrandefrihet. På söndag fyller han 55 år, och med anledning av detta arrangerar journalisten Kurdo Baksi och tidningen Journalisten Dawits födelsedagsprogram, med stöd av Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet.

– Dawit Isaaks öde angår oss alla. Det gör ont i mitt hjärta att Sverige inte hittills på allvar försökt få Dawit fri. Jag hoppas att Dawit aldrig mer ska ”fira” ännu en födelsedag i fängelse. Mest effektiva sättet att få Dawit fri är att Sverige överger den dövstumma diplomatin, säger Kurdo Baksi.

– Varje födelsedag, varje dag, Dawit Isaak måste tillbringa i fängelse i Eritrea är ett misslyckande för Sverige och svensk diplomati. Jag hoppas att vi snart får arrangera en stor fest för en fri Dawit Isaak, men fram till dess måste vi fortsätta påminna om den orättvisa han är utsatt för, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta. 

Bland de medverkande finns även Stig Fredriksson, tidigare ordförande i Publicistklubben, Per Wirtén, styrelseledamot i Sveriges Författarförbund samt Abraham Tesfalul Zere, eritreansk journalist och generalsekreterare i eritreanska PEN. Dessutom kommer Mia Wendel att läsa någon av Dawit Isaaks dikter.
 

Fotnot: Födelsedagsprogrammet hålls på restaurang Hubertus (Holländargatan 9) i centrala Stockholm söndagen den 27 oktober klockan 15.00. Allmänheten är välkommen att äta födelsedagstårta till Dawit Isaaks ära.

Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies