Kränkande fotografering kan ge två års fängelse

1 mars, 2012

Kränkande fotografering kan komma att klassas som ett brott och ge upp till två års fängelse. Det föreslår regeringen idag, torsdag.

Förslaget har tidigare kritiserats av medier för att inskränka yttrandefriheten. I det nya förslaget talas det inte längre om otillåten fotografering, utan om kränkande fotografering. Namnbytet betonar att det rör sig om en illasinnad handling mot en individ som befinner sig i en utsatt situation.

Tidigare föreslogs en begränsning till bostaden, toaletter eller omklädningsrum. Enligt lagförslaget kan kränkande fotografering äga rum var som helst.

Det är varken individen själv eller fotografen som avgör om det rör sig om en kränkning, utan en domstol.

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill att lagen träder i kraft den 1 juli i år.
”Det vi vill komma åt är kränkande fotografering, alltså smygfotografering eller filmning, där syftet är att kränka en enskild individ”, säger Ask till SR Ekot.

Lagen ska gälla smygfotografering av personer där uppsåtet är att kränka den enskilde. Fram tills nu har fall där exempelvis flickor smygfilmats i dusch- eller sovrum och lagts ut på webben inte lett till fällande domar.

Lagförslaget ska nu granskas av lagrådet innan det går vidare till riksdagen för beslut.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies