Ledare

Julia Nilsson Tf chefredaktör & ansvarig utgivare
skicka e-post rss

Skrämda till tystnad

14 juni, 2023

Att journalister hotas med stämningar för att förhindra granskningar har vi varit relativt förskonade från i Sverige. Men den senaste tiden har något hänt. Realtid har gjort upp med en företagsledare för att slippa miljonstämning. 

Uppdrag granskning har uppvaktats av en advokatfirma anlitad av en litteraturprofil som granskats under en längre tid. Än så länge är programmet satt på paus. 

Den så kallade Förtalsombudsmannen, Christian Peterson, ägnar sig åt att stämma journalister och debattörer i syfte att tysta dem, men även för att skapa innehåll till högerextrema propagandakanaler.

Dessutom har den nya spionerilagen redan fått konsekvenser genom att SVT stoppat en publicering om kriget i Ukraina. 

Det är en oroande utveckling. Läs mer om Slapp här. Missa inte Journalistens seminarium om Slapp i Almedalen. 

Men det finns ljus ockå – grävredaktionen OCCRP ligger bakom en ny försäkring som ska skydda mot Slapp-stämningar, och Sveriges Tryckfrihetsförordning har utsetts till världsarv av Unesco. Det är en tydlig och bra markering om yttrandefrihetens vikt och betydelse.

* * *

Nu stundar sommarjobb för många journalister på landets redaktioner. GP har haft lättare än någonsin att hitta vikarier i år, tack vare ny strategi. Men flera arbetsgivare säger till Journalisten att det är svårt att hitta rätt personer. Kanske dags för fler att ändra strategi för att locka vikarier?

* * *

Magasinet är tillbaka i början av september, Journalisten.se har sommarstängt mellan 10 juli och 4 augusti.
Trevlig sommar!

* * *

Tips 1. Hög tid att anmäla sig till Medie­ruset – Stadion den 5 september!

Tips 2. Lyssna på senaste Journalistenpodden: om gangster­rapen, gängen och kultursidorna.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies