Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Journalist
ej terrorist

14 augusti, 2013

I  lördags sommarpratade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye om sin tid i etiopiskt fängelse oskyldigt dömda för terrorism. De kommer aldrig glömma sina fängslade kolleger och det får inte vi heller göra.

Några som förmodligen aldrig kommer att få tillfälle att berätta sin historia i radio är de journalister som i förra veckan dömdes till livstids fängelse i Turkiet för att ha utövat sitt arbete. De var också anklagade för terrorism. Det har blivit ett allt vanligare sätt att bli av med misshagliga journalister i länder med svag eller ingen demokrati.

Genom att anklaga journalister för terrorism klarar dessa regimer sig alldeles för ofta undan kritik, eftersom demokratiska länder också har speciallagar mot terrorism.
Längst i det här avseendet går förmodligen USA. När två krypterade mejltjänster nyligen stängdes där, blir man misstänksam. Vad låg bakom stängningen? Resultatet blir i alla fall att personer som på ett säkert sätt vill läcka uppgifter till journalister får det svårare. Att det är farligt att läcka i USA är domen mot Bradley Manning ett tydligt tecken på. När statens säkerhet ställs mot yttrandefrihet väger uppenbarligen yttrandefriheten lätt.
Fallet Edward Snowden är också pinsamt för USA och den demokratiska världen. Han får asyl i Ryssland, som inte respekterar vare sig yttrandefrihet eller pressfrihet. Detta kommer också användas av icke-demokratier som argument för att fortsätta döma journalister för terrorism.

När det fria ordet och pressfriheten ställs emot andra statliga intressen, står det fria ordet svagt. Därför är det ännu viktigare att vi engagerar oss när våra kolleger döms och drabbas runt om i världen.
Det gällde Martin Schibbye och Johan Persson, men det gäller också andra journalister som fängslas i Etiopien, Turkiet, Eri­trea eller var det än sker.
En annan undran i sammanhanget är varför Edward Snowden som sökt asyl i många länder, inte sökt asyl i Sverige. Det kan förstås bero på att Julian Assange varit honom behjälplig i ansökningarna. Men det kan också vara ett tecken på att Sverige inte längre upplevs som lika säkert för visselblåsare som till exempel Norge och Island.  Kanske är det FRA, fotoförbudet, vapendomen mot Expressen eller den snåla synen på offentlighetsprincipen som spökar?  

X X X

En av världens mest creddiga tidningar köptes i förra veckan upp av en man som tjänat sina pengar på nätet. En av de som har fått annonsörer att i allt högre utsträckning lämna tidningarna och söka sig till nyare digitala marknader.

Kanske blir Amazonägaren Jeff Bezos den som kommer med lösningen alla väntat på? Med sitt entreprenörskap och sina  IT-miljarder ska han nu få den ärevördiga Washington Post in i den digitala eran.  Han har lovat att vara tålmodig och experimentvillig. Det blir förstås intressant att följa.  
Jeff Bezos har spått att papperstidningen inte kommer att finnas alls om 20 år. Jag hoppas att han innan dess har hittat ett sätt att få läsarna att läsa, och betala, lika mycket för journalistik digitalt som de i dag gör på papper.  
Jeff Bezos har genom sitt Amazon fått oss att ägna mycket tid åt att läsa böcker digitalt, och betala för det. Om jag bortser från den kritik han fått för bland annat eländiga arbetsvillkor för sina anställda, tror jag (eller hoppas) att han kan ge Washington Post en verklig möjlighet att överleva och bli stark.

X X X

Sveriges Radios mediegranskande program Medierna listade i helgen en mängd svenska mediehus försök att hitta nya intäktskällor. Kreativiteten imponerade.
Ändå verkar prenumerationer på nätet, så kallade betalväggar, just nu vara den mest populära vägen.  Hallandsposten har redan sett en tydlig effekt av betalväggarna. Sedan införandet av prenumerationer på webben har antalet betalande läsare stabiliserats.
Försöken är fortfarande nya, men ett gott tecken är det i alla fall.

LEDARSTICK

TWEETAR KAN GRANSKAS AV PO

Nu ligger förslaget om att sociala medier ska kunna granskas av PO och PON färdigt att antas. Enligt förslaget är det bara konton knutna till grundlagsskyddade medier som ska granskas, inte enskilda journalisters konton, om de inte används i jobbet.
Det är en logisk utveckling av det pressetiska systemet och jag ser fram emot den första granskningen. 

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mattias mån, 2013-08-19 11:34

Ehhh, vilken planet hämtar Helena Giertta sin information från?! "..Johan Persson och Martin Schibbye om sin tid i etiopiskt fängelse oskyldigt dömda för terrorism"

Vadå oskyldigt dömda?! Har Helena sett videon som Scibbye och Persson spelade in själva, där Schibbye säger att de skall hyra en mindre privatarme för att olagligt ta sig in i främmande land och hur Persson senare berättar hur deras ONLF-milis använder sig av civila mänskliga sköldar när de utför sina terrorattacker. Oskyldiga johejdu!!

Samme Schibbye förresten, som stödde fängslandet av journalister i Castros Kuba!!!

Inlagt av Helena Giertta fre, 2013-08-30 14:03

Mattias, har du lyssnat och hört något som Schibbye och Persson själv berättat? Annars kan jag rekommendera det.

I mina ögon är de journalister som åkt till ett farligt område och tagit sig in där på det enda möjliga sättet. Syftet var att genom journalistik berätta om vad som händer i Ogaden. Alltså oskyldiga till terrorism.

Snart kommer deras bok. Läs gärna den för att få en annan bild av det de gjorde i Ogaden.

Inlagt av Lavazza ons, 2013-09-04 14:15

Giertta har som vanligt egna definitioner av ords betydelse. Oskyldig är man till en fällande dom har meddelats och vunnit laga kraft. Oskyldigt dömd har man varit om man senare beviljas resning och frikänns. De för terroristbrott dömda svenskarna har benådats (och sedan utvisats?).

"Den 10 januari 2012 uppgav deras kontaktperson att de skulle ansöka om nåd istället för att överklaga domen.[16]

Schibbye och Persson benådades den 10 september 2012 varefter de släpptes fria och lämnade Etiopien.[17]"

Inlagt av Helena Giertta fre, 2013-09-06 11:12

Det finns oskyldigt dömda personer även i Sverige.

När en person döms i en diktatur är det större sannolikhet att personen är oskyldig. Framförallt om det varken finns press- eller yttrandefrihet.

Enligt Lavazza är alla dömda skydliga till det brott de dömts för. Så enkelt är det tyvärr inte. Världshistorien är fylld med oskyldigt dömda personer. En del av dem har fått upprättele i efterhand, men inte alla.

När det gäller Martin Schibbye och Johan Persson kan de tack och lov fortsätta ägna sig åt sin proffession, att vara journalister.

Inlagt av Castoropollux mån, 2013-09-30 18:16

@Mattias män, Lavazza
Bevisfilmen var riggad, anklagan om hantering av vapen var riggad, teroranklagelserna var riggade, hela domstolsprocessen var riggad, förutom löjlig sett till att det skulle vara en juridisk process och dessutom sitter ett otal journalister i fängelse med ovanligt långa straff, bara av den anledningen att de är journalister. Tydligen var landets domstolsväsende inte vant vid att f internationell uppmärksamhet... Hur år det med den demokratiska värdegrunden för er egen del. Eller låt oss bara ta det basal, allmänbildningen? Är man skyldig bara av den anledningen att man hör till det luddiga begreppet vänster? Det finns ju större anledning att vara rädd för sådana som ni... Ni verkar ju svälja vilka underliga och förfalskade förklaringar som helst..

Dessutom ska de inte hyra en privatarme. De gjorde som många andra litade på att oppsitionella styrkor skulle hjälpa dem. Nu vet du ju att de attentat som skylls på OLNF i verkligheten är utförda av regimens legionärer. Det kan ju vara bra att veta för framtida tolkningar....

Dessutom kan jag och andra undra hur Schibbye och Person namn och personuppgifter numer hanteras i gränskontroller runt denna jord. Terrorstämpelmn kanske finns kvar trotts att de aldrig var annat än journalister. Landet ifråga har ju sponsorer av stor dignitet i väst och inte ska det anfallas heller för sin totala brist på demokrati eller brott mot mänskliga rättigheter... Dessutom är ju ryktena om vad som försiggår redan de förfärande... Oljans intressen är en ruskig smet överallt..

Inlagt av Lavazza sön, 2014-01-12 19:56

"Enligt Lavazza är alla dömda skydliga till det brott de dömts för. Så enkelt är det tyvärr inte. Världshistorien är fylld med oskyldigt dömda personer. En del av dem har fått upprättele i efterhand, men inte alla."

Tycker du att det är en rättvis och professionell sammanfattning av mins ståndpunkt? Jag kräver "upprättele"!

Vad är alternativet i rapporteringen om "skydliga"? Vem ska bestämma när någon ska kallas "oskyldigt dömd" istället för det vanliga "dömd"? Vems "proffession" är det att bestämma det?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies