Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Dags för lite respekt

5 februari, 2021

Pandemin väcker upprörda känslor. Tonläget är förfärande högt.  Vi i mediebranschen har en del av ansvaret för det. Förstås.

När opinionsbildare, ibland utan djupare faktakunskap, väljer en sida, så är det precis i sin ordning. Man kan till och med hävda att det är en del av jobbet.

Att deras följare tar orden som sanning är också en naturlig följd av att vara en duktig opinionsbildare. Att tonen dem emellan blir hård är förstås okej, har man sig i leken givit och så vidare.

Det som har hänt i pandemins spår är att tonläget blivit så högt, känslorna så starka att olika läger har förskansat sig bakom en hög mur och inte längre kan höra varandra. I det läget är den sanningsökande journalisten helt nödvändig. Men även den drabbas av tonläget och debattnivån, de elaka kommentarerna spiller över.

Och vid något läge går det för långt.

Tyvärr är det inte ovanligt att journalister i Sverige trakasseras och hotas för det de skrivit i sakliga artiklar. Nu senast fick DNs vetenskapsjournalist Amina Manzoor nog och har stängt kommentarsmöjligheten på Twitter för vissa personer. 

Kanske kan vi opinionsbildare ännu göra något åt saken. Nivån på debatten, orden vi väljer kan kanske sansas. Oense i sak men respekt för den andres rätt till sin åsikt skulle kunna vara ett tankeverktyg i den riktningen.

Vid denna tidnings pressläggning har ingen dom fallit i rättegången mot Henrik Evertsson och Linus Andersson stått i Göteborg. De åtalas för brott mot griftefriden när deras team filmade Estonia.

Det deras dokumentär gjort är att kasta nytt ljus på vad som kan ha hänt, det har lett till att fler regeringar öppnat för att göra om utredningen av olyckan och kanske komma sanningen nära  om vad som hände Estonia.

De bör inte dömas för det de gjort. De borde inte ens ha åtalats. En dom vore ett hårt slag mot den undersökande journalistiken.

Idag håller du den nya Journalisten i din hand. Magasinshybriden vi tidigare gjort är förvandlad till ett rent månadsmagasin. Nyheterna finns nu på webben. Men vi fortsätter självklart att göra fördjupningar och granskningar även i magasinet. I detta nummer visar vår reporter Klas Granström att polisen blivit ännu hemligare med uppgifter.  

Vår reporter Hanna Lundquist har följt den mördade journalisten Kim Walls föräldrar, i deras arbete för att hålla hennes journalistiska låga vid liv.

Dessutom kommer du att finna flera nya avdelningar i tidningen och fler kommer.

Hoppas att du gillar den. Om du har tips eller förslag på annat du tycker ska finnas med i tidningen, så hör gärna av dig.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Helge Jonsson tis, 2021-02-09 10:59

Jag var just på väg att kasta reklambroschyren, som jag trodde ingick i SVTs PR-kampanj för Carina Bergfeldt, då jag vid soptunnan för återvinning av diverse annan makulatur upptäckte att det var Journalistförbundets medlemstidning. Min medlemstidning! Journalistikens banér och symbol för seriös redovisning, upplysning, debatt, bildning och röst i samhället.

Såg jag fel eller är det verkligen så att förbundstidningen, som lånat sitt anseende ur dagspressens förtroendekapital, plötsligt intagits av reklamspråkets stilströmningar för kommersens behov av att övertyga mig om något som jag borde inse att jag saknar. Den modellen passar inte i sammanhang där ett av grundlagens fundament ska både bevaras, hävdas och användas genom journalistikens kännemärken. Språket, bilden, typografin och den omsorgsfulla pålitligheten ska inte vilseleda eller kunna misstolkas.

Redaktionsledningen anlitade designbyrån Torino för det nya magasinet. Fanns det en redaktionell linje att utgå ifrån för dem? Resultatet blev därefter och leder tankarna till Kallifatides ord om översättningar. Orden kommer med, men inte själen! Anslaget överdrivs för att skapa uppmärksamhet och position där sakinnehållet borde räcka som argument. Tonplattornas grälla skrän stämmer inte med behovet av övertygande saklighet. Det väsentliga störs av grafiskt oväsen där objektiviteten blir suddig och budskapet förlorar kärna och betydelse.

En fackförbundstidning är inget reklamblad; ingen ”blaska”! Den är ett organ för förbundets idé och uppdrag, en kanal för medlemmars upplysning, dialog och bildning, en institution och murbräcka i samhällsdebatten där yrkesansvarets identitet, integritet och mening synliggörs och försvaras. Grunderna för en fri journalistik är ifrågasatt och bekymmersam. Där ska fackförbundstidningen skapa handlingsutrymme för den fria och journalistiken med dess behov av acceptans. Nu har det oprofessionella inträffat; journalistens förtroendekapital grumlas och särdragen smetas ner med reklamvärldens utsvävningar.

Det nya ’månadsmagasinets’ ledare toppas av rubriken ”Dags för lite respekt!” Under rubriken anmäler slutligen Journalistens chefredaktör och ansvariga utgivare, Helena Giertta ”den nya Journalisten”. Hon hoppas att ”du (alltså jag) gillar den”. Det hade jag också hoppats och behövt. Till och med trott att Giertta förstått ansvaret för förbundstidningens förtroendekapital och allvarliga roll.

Men tyvärr. Naturligtvis inser jag att mina invändningar varken stör eller påverkar förbundsledningen i frågan. Vill ändå passa på att nämna en konsekvens av tilltaget. Jag säger upp min prenumeration och ’Journalisten’ når inte längre oss två journalister, ibland många fler, som läst den i vår familj. Vi får stå ut med att leva i den ”sändarskuggan”.

Helge Jonsson
Medlem i SJF och PK

Inlagt av Helena Giertta tis, 2021-02-09 14:42

Hej

Tack för dina synpunkter. Vi tar dem till oss och jag konstaterar samtidigt att man i en förändring inte kan lyckas nå alla. Jag har fått många mejl och telefonsamtal från läsare som är mycket nöjda med omgörningen.

Om du inte längre kan se oss som seriösa och allvarliga i vår roll på grund av omgörningen är det särskilt tråkigt. Vi gör samma granskande ifrågasättande reportage och förjdupningar som vi gjort tidigare. Omgörningen möjliggör också för oss att fokusera vårt nyhetsarbete till sajten, vilket känns självklart idag. Den nya formen är mer lättillgänglig och vi har nu ett papper som kan lyfta fram de bilder vår duktiga fotograf tar. Trots dina hårda ord, hoppas jag att du ger den nya formen åtminstone en chans till, om inte annat för innehållets skull.

Inlagt av Helge Jonsson ons, 2021-02-10 10:35

Tack för snabbt svar! Du uppfattar mitt inlägg som ’hårda ord’ och om de har haft annan effekt än min ambition att vara tydlig, så ber jag om ursäkt för det. De är inte menade som någon åthutning! Jag vill att mina synpunkter ska ha betydelse genom att vara användbara, något annat handlar de inte om.

Jag ger Dig och redaktionen gärna fler chanser att övertyga mig om den nya formens alla menade egenskaper, men dessvärre har ni gett er in i en genre där reklam, marknadsföring och trevlig underhållning är bärande kännetecken.

Formen och stilen bär inte den profil ert allvarstyngda ansvar har.
Att vara med i en fackorganisation innebär att man är med i ett större sammanhang än vad man kan skapa själv. Viktiga frågor som formar ens förutsättningar och villkor.

SJF löneförhandlar inte för mig; jag har passerat den tiden. Men SJF företräder min yrkesstolthet och värnar en kvalitativt sett fri press i det demokratiska samhället där journalister har en nyckelroll. Just det framgår i och för sig inte av stadgarna, men jag inbillar mig att det är så. Att SJF då har ett särskiljande, tydligt och ledande ’flaggskepp’ i form av tidningen Journalisten anser jag vara en självklarhet som stämmer med mina viktigaste krav och förväntningar på organisationen. Att fotografen ska vara nöjd med papperet hör också dit.

Jag borde ha förstått Din ambitionsnivå med ’omgörningen’ som väcker många följdfrågor som kan inledas med ’varför’. Designbyrån bekräftar ju ’omgörningen’ med att de bland annat sparat lite här och ändrat lite där.

Vänliga hälsningar
Helge Jonsson

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies