Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Fouad Youcefi
USA-korrespondent, SVT

Vilket blir valårets viktigaste avslöjande?

Ett kommunalråd som ägnat sig åt att sexchatta med minderåriga flickor? En landstingspolitiker som i hemlighet vill lägga ner det viktiga sjukhuset? Eller en partiorganisation som fuskar med bidragen?

Så här sex månader före valet så undrar jag vilket journalistiskt avslöjande som kommer att ge det största ekot när vi sedan sammanfattar valåret. Runtom i landet förbereder sig redaktion efter redaktion på att jämföra budgetförslag, följa upp vallöften och låta publikens viktiga valfrågor nå de ansvariga politikerna.

Grävgrupper formeras. Rutiner för faktakontroll vässas, reportrar läser in sig på ämnen. Medborgarnas behov av god grävande journalistik är kanske aldrig så stor som de närmaste månaderna. Mediebranschen går från att gå med krökt rygg till att brösta upp sig. 

Det är en härlig känsla.

Annons Annons

Men det finns orosmoln. En rad nya lagar håller på att ta form, som gör det svårare för oss att granska. I maj träder reglerna kring GDPR ikraft. De kan fundamentalt komma att förändra hur vår offentlighetsprincip tillämpas i framtiden. Andra lagförslag föreslår sekretess när man anställer domare vid domstolar. Ett tredje förslag föreslår lite förenklat att den journalist som publicerar sekretessbelagda uppgifter om till exempel FN ska kunna dömas för utlandsspioneri.

Fräscht.

De allt större vita mediefläckarna runtom i Sverige är en annan utmaning. I december publicerade Institutet för mediestudier sin rapport Mediestudiers årsbok 2016/2017. Där framgår att var fjärde kommun (73 stycken) saknar en lokal nyhetsredaktion. Och trots att många medier hävdar att de bevakar sina kranskommuner så uppger 15 kommuner i Sverige att de inte granskas alls av medier. Överhuvudtaget.

En informationsansvarig på en kommun berättar i studien att:

”Det märks att antalet reportrar på lokaltidningen minskat kraftigt. Färre granskande artiklar och även färre vanliga nyhetsartiklar om kommunen. Våra pressmeddelanden publiceras i stor utsträckning och oftast är de helt oförändrade.”

Vad säger då detta om hur den grävande journalistiken mår i dag? Ganska lite, trots allt. Trots minskande resurser så deltog över 300 grävande journalister runtom i Sverige i de 160 avslöjanden som skickats in som bidrag till Guldspaden. Betydligt fler deltog i avslöjanden som aldrig skickades in till Guldspaden.

Den 14 april, på Guldspadegalan i Helsingborg Arena får vi veta vilka bidrag som vinner Sveriges viktigaste journalistpris. Jag hoppas ni är med oss och laddar upp inför den spännande valrörelsen.

Jag hoppas att vi som arbetar som lokalreportrar tar oss an valet med de vita mediefläckarna i sinnet. De viktigaste avslöjandena kan finnas i en kommun som du aldrig granskat tidigare, och ditt avslöjande kan bli det som förändrar utgången av valet i september.

Fler avsnitt
Fler videos