Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Fouad Youcefi
USA-korrespondent, SVT

Vi borde bli bättre på att anmäla fel

På onsdagen briserade en demokratisk bomb i Bollnäs kommun. Hela Hälsingland avslöjade att en hög kommunal chef utreds för sexuella trakasserier. Det var dessutom den andra chefen på kort tid som fått liknande anklagelser mot sig.

Men det är inte den bomben jag vill skriva om här. Bomben jag vill skriva om publicerade Hela Hälsingland en stund senare under dagen. Det visade sig nämligen att kommunens högste personalchef uppmanat sina kolleger att ”radera alla mejl” som har med utredningen att göra. Uppmaningen kom dessutom strax efter att Hela Hälsingland begärt att få se alla mejlkonversationer med koppling till ärendet.

Det förefaller alltså vara så att kommunen försökt mörklägga trakasserierna mot kvinnorna från den höga chefen.

Men.

Oavsett om det rör sig om raderade e-postmeddelanden, handlingar som inte diarieförts, eller UD som dröjer bisarrt länge med att lämna ut handlingar, så har dessa exempel något gemensamt. Inget av dem leder till några konsekvenser, varken för tjänstemannen, chefen eller myndigheten. Detta samtidigt som attackerna mot journalistiken och försöken att stoppa granskningar blir allt vanligare.

De senaste åren har Justitieombudsmannen årligen riktat kritik i en handfull ärenden om utlämnande av allmänna handlingar. I få om ens något av de fallen har kritiken lett till att den ansvarige tvingats lämna sitt uppdrag. Demokratin och offentlighetsprincipen är helt enkelt inte tillräckligt viktig. Så, medan den nya GDPR-lagstiftningen nu hotar myndigheter och företag med miljonböter för några felskickade personuppgifter, så är konsekvenserna för den av skattebetalarna betalde tjänstemannen som vägrar skicka handlingar eller till och med raderar dem, orimligt små.

Här kan vi journalister bli bättre på att anmäla fel och brister, och att uppmärksamma när någon handlar i strid med offentlighetsprincipen. Jag lät bli att göra en stor sak av det när en hög chef nyligen flera gånger efterforskade en källa. Det borde jag inte ha gjort.

Redaktörer och chefer på mediebolagen måste se till att stötta sina reportrar vid sådana tillfällen. Ge reportrar kunskaperna och tiden för att faktiskt anmäla när någon gör våld på vår demokratiskt viktiga offentlighetsprincip.

Hela Hälsinglands ansvarige utgivare funderar nu på att lämna in en JO-anmälan mot Bollnäs kommun, och Mats Amnell på Offentlighetsjouren kallar det hela för ”olämpligt” och ”ett övertramp”. Jag vill gå ett steg längre. Eftersom utlämnande av allmänna handlingar är myndighetsutövning så kan ”Radera alla mejl”-chefen ha gjort sig skyldig till ett tjänstefel. I vart fall är det ett allvarligt försvårande av Bollnäsbornas rätt till insyn i hur deras pengar används.

Jag hoppas att Anders Ingvarsson, ansvarig utgivare på Hela Hälsingland väljer att göra en JO-anmälan, och att antalet kritiska JO-beslut nästa år är fler.

Fler avsnitt
Fler videos