Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Malin Crona
redaktör, SVT Nyheter Stockholm

Tio tuffa typer – vilken grävare är du?

Har du alla statsråds deklarationer i sovrummet? Vet du exakt hur många biljondels gram dioxin det kan finnas i en sill? Är du den enda på redaktionen som lägger orimligt mycket tid på rättshaverister och fyllon? Grattis. Då är du en grävande journalist.

Känner du igen dig?

 1. Samlaren. Sover med första regeringen Reinfeldts deklarationer i byrån intill sängen. Såväl de kortvariga ministrarna som de som fick ersätta efter barnflicke- och tv-licensskandalerna. Och jo, deras mäns och fruars också. Begär ut orimliga mängder kontoplaner. Blir lika lycklig varje gång det plingar till i mejlen. För man vet faktiskt aldrig. Ett tu tre behöver man veta hur Simrishamns kommun bokför skolmatsinköpen. Eller vilket klockslag landstingsrådet tog taxi från ett möte till ett annat.
   
 2. Pusselläggaren. Vill till varje pris täppa till varje tänkbart hål. Räknar, spårar, begär ut handlingar, tjuvlyssnar i toaköer, beställer vetenskapliga rapporter. Googlar. Och googlar igen. Är inte klar förrän hon täckt hela bilden. Inte ens att storyn publiceras, efter att en envis redaktör till slut satt ned foten och tycker att nu räcker det, betyder att hon slutar. Hon kommer alltid försöka hitta nya sätt att få ut det där dokumentet som borde finnas någonstans. Ta en extra sväng runt det där kontoret.
   
 3. Giljotinen. Går inte igång förrän hon kan se huvuden rulla. Den ansvarsutkrävande intervjun som andra kan gräma sig inför i veckor är rena julafton för henne. Ger alltid även den värsta skurk chansen att framföra sina bästa argument. Som om det skulle hjälpa. Dagar det inte går att avsätta någon är bortkastade dagar.
   
 4. Riddaren. Drivs av att ge den lilla människan upprättelse. Lånar sina öron åt rättshaverister och samhällets utstötta. Är inte rädd för att prata med fyllon och barn. Lyfter på alla stenar för att sätta ljuset på de orättvisor som drabbar enskilda.
   
 5. Systemfelssökaren. Letar mönster. Söker särskilt i de luckor där människor faller mellan stolarna. Kan tålmodigt berätta samma historia om och om igen med nya case för att visa på systematiken. Nöter ner politiker och tjänstemän med ”Hur kan det vara så här?”-frågor i all oändlighet.
   
 6. Pionjären. Hittar nyheter där ingen annan letar. När alla springer åt samma håll i nyhetsjakten går hon åt det andra. Börjar inte gräva förrän hon hittar ett helt ämne som ingen annan har täckt. Blir ofta missförstådd. Vinner sällan priser. Får dock upprättelse när tiden hinner ifatt och andra springer i hennes hjulspår. Då är hon redan på väg någon annanstans.
   
 7. Lögndetektorn. Kan nosa sig till motsägelsefullheter på mils avstånd. Belägger systematiskt politikers, tjänstemäns och andra makthavares osanningar. Stor eller liten lögn spelar ingen roll. Den som ljuger om det lilla ljuger med största sannolikhet också om något stort.
   
 8. Data-magikern. Vaknar och somnar med Excel. Trollar fram det ena avslöjandet efter det andra ur gigantiska mängder data. Tillbringar hellre sin fredagskväll i sällskap av en databas än med vänner. För in allting från kronor och ören till ortsnamn och maträtter i lodrätta och vågräta kolumner som går att sortera i all oändlighet tills berättelsen träder fram av sig själv på ett sätt som för alla andra framstår som ren magi.
   
 9. Låt bandet rulla-typen. Tar aldrig ledigt. Ser dagens första story uppenbara sig redan när barnen lämnas på dagis. Eller på bussen, på väg dit. Behandlar alla som potentiella källor. Intervjuar läkarna när hon rullas in på operation och söker ivrigt efter missförhållanden samma ögonblick hon vaknar ur narkosen. Spelar in alla samtal. Det är henne du kan fråga vilket klockslag de olika gästerna gick hem från festen. Och med vem.
   
 10. Evighetsgrävaren. Biter sig fast likt en terrier. Förknippas inte helt obefogat med ett visst tunnelseende. Skriker sig hes om nyhetsredaktören inte publicerar storyn tillräckligt snabbt. Levererar ögonblickligen nästa uppföljning. Och nästa. Minsta suck från en inblandad makthavare räcker för att hon ska ropa ”Stoppa pressarna!” Hatar ord som ”mix” eller ”variation”. För hur kan inte alla vilja ha mer av samma sak?

Så – vilken typ är du? Eller har jag rentav missat någon? Jag samlar gärna på mig fler.

Fler avsnitt
Fler videos