Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Malin Crona
redaktör, SVT Nyheter Stockholm

Tio trendiga tips – så tystar du det fria ordet

Trump har lyckats väl med sin agenda att få alla att hata journalister. Svenska politiker från samtliga riksdagspartier inräknade. När makthavare inte längre behöver de fria medierna för att kunna skryta om satsningar ser de ingen anledning att ställa upp på en intervju när de blir granskade heller.

Kanske är maktbalansen för alltid rubbad. Att vägra att svara på frågor från journalister är i dag det vanligaste sättet att försöka påverka en pub­licering. Här är några av de mest populära sätten för dig som vill dra ditt strå till stacken för att tiga ihjäl den tredje statsmakten:

 1. Ställ inte upp på en intervju. Alls. Under några som helst omständigheter. Oftast tröttnar journalisten till slut, eller har inte tid att jaga mer. För övrigt börjar väl tittarna ändå bli rätt trötta på bilder på jagade tigande intervjuobjekt? En mer eller mindre spelar ingen roll. Du kommer att drunkna i mängden.
   
 2. Svara i telefon, lova att återkomma. Be sedan din pressekreterare lämna ett mejlsvar utan möjlighet att ställa följdfrågor och låt telefonen tuta upptaget om journalisten skulle ha mage att återkomma.
   
 3. Låt bli att svara den redaktion som kontaktar dig. Publicera i stället din egen version på din hemsida eller i sociala medier. Hänvisa sedan till ditt uttalande om andra journalister vill ställa frågor.
   
 4. Ställ helt orimliga villkor för att ställa upp på en intervju. Som att villkora vilka frågor journalisten får ställa under intervjun.
   
 5. Skicka fram fel person som inte har något ansvar för frågan och därför inte kan ge några svar.
   
 6. Låt bli att svara på frågor före publicering, kräv i stället ett genmäle i efterhand.
   
 7. Svara inte på frågor. Låt i stället en advokat skicka brev med hot om stämning om redaktionen fortsätter ställa frågor eller publicerar något om dig eller ditt företag.
   
 8. Svara på frågorna. Efter publicering återupprepar du det som publicerats i ett eget pressmeddelande och skriver att publiceringen är felaktig utan att peka på att något annat är fel än att redaktionen pub­licerat texten över huvud taget.
   
 9. Kräv att få läsa citaten före publicering. Dra ut på tiden, återkom med förslag på att ändra precis allting, helst i sista stund före publicering.
   
 10. Om du ändå inte kommer undan, utan verkligen måste möta journalister – ordna dina egna presskonferenser där du dikterar villkoren. Hänvisa all kommunikation dit.

Självklart behöver vi inte gå med på absurda villkor för att göra vårt jobb. Vi ställer inte frågor för vårt eget höga nöjes skull utan för att allmänheten ska få svar på sina frågor. Vi gör jobbet för att källor ska kunna vara anonyma men missförhållanden röjas.

Och vi kan faktiskt sluta upp kollegialt och envist ställa de frågor våra konkurrenter inte får svar på. Ett hot om stämning eller en vägran att svara på frågor borde om inte annat väcka varje journalists genuina nyfikenhet på vad som försöker döljas.

Annons Annons

Och varenda politiker och makthavare, som mer eller mindre rutinmässigt använder sig av trendiga fula knep för att slippa svara, behöver också bli medvetna om att de spelar rakt i händerna på de som vill att det fria ordet tystnar, en gång för alla. Och då kommer det inte att finnas någon där att ställa obekväma frågor i deras ställe den dag de själva behöver det.